Új-Zélandon teljesen betiltják a dohányzást

külföld
2021 december 09., 05:26
comments 16

Az új-zélandi kormány csütörtökön elfogadta a szigetország cigarettamentesítéséről szóló tervet, amit hamarosan a parlament is megszavaz majd.

Az új törvények értelmében a mostani fiatalok már soha az életben nem vehetnek legálisan cigarettát. Folyamatosan emelik a vásárlásra jogosultak életkorát, mégpedig úgy, hogy akik most 14 évesek, azok már sohase tudjanak cigit venni.

A törvény alapján egyre kevesebb lesz a traffik az országban, és jelentősen csökkentik a meglévő termékek nikotintartalmát is. A korlátozás az elektromos cigiket nem érinti.

A radikális dohány-ellenes intézkedésről áprilisban tartottak nemzeti konzultációt, és a kormányzó Munkáspárt ez alapján megállapította, hogy széles társadalmi támogatottsága van a füstmentes programnak.

Az ellenzék szerint az intézkedés azonban a csempészeket segíti, a feketepiac előtt nyit teret, és a legszegényebbekre rak nagy terheket. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.