Az Eurobarométer szerint az uniós polgárok továbbra is támogatják Ukrajnát és a szankciókat

érdekes adat
2023 február 23., 18:03
comments 11

Az európaiak többsége továbbra is erős szolidaritást vállal Ukrajnával, és támogatja az orosz energiaforrásoktól való függetlenedést célzó intézkedéseket, derül ki az idén januárban és februárban készült, csütörtökön közzétett Eurobarométer felmérésből. Az infláció továbbra is komoly gondot okoz az európaiaknak, a megkérdezettek - több mint 26 ezer ember - viszont nagy arányban támogatják az Ukrajna elleni orosz invázióra adott uniós válaszlépéseket:

a válaszadók 91 százaléka egyetért az Ukrajnának történő humanitárius segítségnyújtással, 88 százalékuk támogatja a háború elől menekülő ukránok befogadását, Ukrajna pénzügyi támogatását 77 százalék helyesli, az Oroszország elleni szankciókkal pedig a megkérdezettek 74 százaléka ért egyeta felmérés szerint. A magyarok körében a humanitárius segítségnyújtás támogatottsága valamivel kisebb, 89 százalékos, a háború elől menekülők befogadásával szintén valamivel kevesebb, 86 százalék ért egyet. A pénzügyi támogatás és a szankciók terén már jelentős különbségek látszanak az uniós számokhoz képest: Ukrajna pénzügyi támogatását a válaszadók 61 százaléka helyeselte, a szankciókkal a megkérdezettek 56 százaléka ért egyet.

A magyarok csupán fele támogatja, hogy katonai felszerelésekhez segítsük Ukrajnát, az orosz energiaforrásoktól való függetlenedés azonban a megkérdezettek 84 százaléka szerint fontos - itthon is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.