Elengedték túszaikat a kolumbiai tüntetők

külföld
2023 március 04., 06:16

Szabadon engedték 84 túszukat a Kolumbia délnyugati részén a kínai állami Sinochem leányvállalata, az Emerald Energy olajipari vállalat ellen tüntető tiltakozók, jelentette be Gustavo Petro kolumbiai elnök. A demonstrálók még csütörtökön ejtettek túszul 78 rendőrt és hat olajipari munkást. A csütörtöki összecsapásokban egy tiltakozó mezőgazdasági munkás és egy rendőr is életét vesztette.

A túszul ejtett rendőrök a tüntetők gyűrűjében a kolumbiai San Vicente del Caguanban, ahol a demonstrálók azt követelték, hogy egy kínai olajcég az ígéreteit betartva fejlessze a környék infrastruktúráját.
photo_camera A túszul ejtett rendőrök a tüntetők gyűrűjében a kolumbiai San Vicente del Caguanban, ahol a demonstrálók azt követelték, hogy egy kínai olajcég az ígéreteit betartva fejlessze a környék infrastruktúráját. Fotó: COLOMBIAN OMBUDSMAN OFFICE/via REUTERS

A kolumbiai kormány, az ombudsmani hivatal és a főügyészi hivatal tisztviselői péntek reggel utaztak a térségbe, és segítettek a helyzet rendezésében.

A kínai olajipari vállalat ellen novemberben kezdődtek a tüntetések. A tiltakozók vádjai szerint a cég nem tartotta be a környék lakóinak tett ígéreteit, nem épített 40 kilométer burkolt utat és nem fejlesztette a környék infrastruktúráját sem. (Via MTI)