Megbukott a szabad füvezésről szóló népszavazás Oklahomában

külföld
2023 március 08., 18:55

Elsöprő többséggel elutasították Oklahomában a marihuána legalizálásáról szóló népszavazást, írja a BBC.

Az államban 2018-ban legalizálták az orvosi marihuánát, több mint 14 százalékos többséggel. A konzervatív Oklahoma az egyik legliberálisabb szabályozást vezette be ezen a területen, így mostanra az állam összes felnőtt lakosának durván 10 százaléka legálisan, receptre kapja a füvet. A kérdésről egy tavalyi aláírásgyűjtésnek köszönhetően szavazhattak az oklahomaiak. A szavazásra bocsátott javaslat minden 21 évesnél idősebb lakosnak lehetővé tette volna a szabad marihuánavásárlást és -birtoklást 28 grammig (1 uncia).

A javaslatot széles körben ellenezték a bűnüldöző szervek, az iskolaigazgatók, valamint a politikai és vallási vezetők. Frank Keating, az állam korábbi republikánus kormányzója, egykori FBI-ügynök, aki hétfőn még azt nyilatkozta, hogy „nem akarunk betépett társadalmat”.

Pat McFerron, a No 820 kampány tanácsadója szerint a szavazás „egyértelmű üzenetet küldött arról, hogy az oklahomaiak ellenzik a marihuánához való korlátlan hozzáférést”. Oklahoma a törvény és a rend állama, mondta a republikánus Kevin Stitt kormányzó, aki szintén ellenezte az intézkedést. Megfogadta, hogy „továbbra is felelősségre vonja a törvénytelen szereplőket, és lecsap az illegális marihuánaüzletekre”.