Azért kell 58 millió forintból saját autómosó az MTVA-nak, hogy biztosítani lehessen a „közmédiától elvárható kulturált” megjelenést

PÉNZ
2023 április 03., 17:50

Papp Dániel, az MTVA vezetője azzal indokolta az 58,3 millió forintból a közmédiának épülő privát autómosót, hogy tőlük elvárják a kulturált megjelenést, ehhez pedig a járművek havi egyszeri mosása nem elegendő, tudta meg az RTL.hu.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója beszédet mond a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) brüsszeli képviseleti irodájának ünnepélyes megnyitásán
photo_camera Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója beszédet mond a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) brüsszeli képviseleti irodájának ünnepélyes megnyitásán Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Bár az RTL.hu-nak nem, de Tóth Bertalan, MSZP-s frakcióvezetőnek már válaszolt a közmédia vezetője. A válaszlevél szerint az MTVA jogelődje a hetvenes években kapta meg a Kunigunda úti telephelyet, ahol a közmédia autóit kezelték. A 72-es tervekben i szerepelt mosópálya, de azt a 2008-as felújításkor elbontották. Papp Dániel elmondta, 2022-ben 14,3 millió forintot fizettek külső szolgáltatóknak, és a gépkocsik mosóba szállítása a gépjárművezetők teljes munkaidejét igénybe vette. A járműveket havonta egyszer mosták, ami Papp szerint a „közmédiától elvárható kulturált megjelenéséhez nem elegendő”.

„Az új automata autómosó a nagyobb mikrobuszok, a kisteherautók és a 22 fős buszok mosására is alkalmas, így az MTVA jelenlegi 125 darabos gépjárműállományából 116 gépjármű mosására lesz lehetőség” - írta Papp, majd hozzátette, hogy az autók heti, kétheti mosása szükséges az időjárás és az igénybevételtől függően. Az általuk becsült évi 4000 mosással számolva a várható üzemeltetési költség így csak évi 3,6 millió forint lesz. A megtérülési időt így nagyjából 5-6 évre saccolják.

Februárban derült ki, hogy az MTVA 34 millió 990 ezer forintot fizet a GIA-Hungária Kft.-nek egy önkiszolgáló rendszerű, gépi kefés autómosóért. Az ár tartalmazta az üzembe helyezést, a karbantartást, és az egy évi jótállást. Azóta az RTL.hu kiderítette, hogy az épület átalakítása nettó 58 millió 300 ezer forintnyi közpénzt emésztett fel.

És máshol mennyit költenek?

Tóth Bertalan az összehasonlítás kedvéért kikérte Varga Mihály pénzügyminisztertől, hogy mennyi közpénz megy el a minisztériumok autóinak tisztán tartására. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) nagyjából 700 gépjármű üzemeltetésével kapcsolatban nyújt szolgáltatásokat. 2022-ben autónként nagyjából tízezer forintot költ a KEF. Tehát a KEF nagyságrendileg éves szinten költ annyit egy autó mosására, mint az MTVA átlagosan egy hónap alatt. Ami csak egy átlag, és az összehasonlítás a sok eltérés miatt nem is feltétlenül állja meg teljesen a helyét. De azért nagyságrendileg jól érzékelteti a különbséget.