Az Egyesült Államok kiadta Perunak Alejandro Toledo volt elnököt, akit érkezése után rögtön börtönbe vittek

külföld
2023 április 24., 05:19

Vasárnap az Egyesült Államok kiadta Perunak az ország volt elnökét, Alejandro Toledót. Los Angelesből az Interpol kísérte Limába, ahol átadták a helyi rendőrségnek, majd miután a bíróság azonosította őt, a Barbadillo börtönbe szállították. A volt elnök évek óta az USA-ban élt, pénteken ellenállás nélkül adta meg magát a hatóságoknak.

Alejandro Toledo volt elnököt rendőrök kísérik le a repülőről a limai reptéren 2023. április 23-án
photo_camera Alejandro Toledo volt elnököt rendőrök kísérik le a repülőről a limai reptéren 2023. április 23-án Fotó: HANDOUT/AFP

Alejandro Toledo 2001 és 2006 között töltötte be az elnöki posztot, és többek közt pénzmosással, illetve azzal gyanúsítják, hogy hivatali ideje alatt mintegy 20 millió dollár kenőpénzt fogadott el az Odebrecht brazil építőipari vállalatcsoporttól. Ő maga tagadja a vádakat, szerinte politikai üldözés áldozata. Az ügyészség húsz év börtönbüntetést kér rá. Előzetes letartóztatásban marad, amíg elkezdődik a per másfél év múlva. Ügyvédje azt állítja, hogy Toledónak nagy fájdalmai vannak és rákos, de nem közölt részleteket.

Jelenleg két másik volt perui elnököt, Alberto Fujimorit és Pedro Castillót is a Barbadillo börtönben őriznek. Toledo és Castillo mellett három másik volt elnököt is korrupcióval vádolnak. (France24/AFP)