Ellenállás nélkül megadta magát a volt perui elnök

külföld
2023 április 22., 07:42

Őrizetbe vették Kaliforiniában Alejandro Toledo volt perui elnököt. Toledo kiadatási őrizetbe vételét csütörtökön rendelte el egy kaliforniai bíróság, a politikus ellenállás nélkül adta meg magát a hatóságoknak.

Alejandro Toledo 2016 június 17-én, egy Venezueláról szóló háttérbeszélgetésen a CSIS washingtoni központjában.
photo_camera Alejandro Toledo 2016 június 17-én, egy Venezueláról szóló háttérbeszélgetésen a CSIS washingtoni központjában. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A 77 éves Toledót azzal vádolják, hogy hivatali ideje alatt mintegy húsz millió dollár kenőpénzt fogadott el az Odebrecht brazil építőipari vállalatcsoporttól. Toledo az ártatlanságát hangoztatta pénteken a San José-i bíróságon. Korábban is tagadta a vádakat, úgy véli, politikai üldözés áldozata.

Peruban először 2017-ben adtak ki letartóztatási parancsot Toledo ellen, egyben kérve a volt elnök kiadatását az Egyesült Államoktól, ahova elnöksége után, 2006-ban menekült. 2019-ben már őrizetbe vették, házi őrizetbe helyezték San Franciscó-i otthonában.

Az Odebrecht-ügy Latin-Amerika legnagyobb korrupciós botránya, az amerikai igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint az építőipari óriáscég 12 országban összesen csaknem 800 millió dollár értékben fizetett le hivatalnokokat, hogy közbeszerzéseken előnyökhöz juthasson. (Via MTI)