Nem sokkal a robbanás előtt orosz hadihajók jártak az Északi Áramlat vezeték környékén

külföld
2023 május 03., 06:30

Víz alatti műveletek végrehajtására alkalmas orosz hajók jártak azon a területen, ahol később felrobbantották az Északi Áramlat vezetéket, derül ki egy oknyomozó dokumentumfilmből. A hajókat az orosz haditengerészet lehallgatott kommunikációjának segítségével lokalizálták.

A svéd parti őrség felvétele az Északi Áramlat 2 gázvezeték Svédország kizárólagos gazdasági övezetében keletkezett szivárgásáról 2022. szeptember 28-án. Az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték három helyen is szivárog Dánia és Svédország partjainál, a jelenséget megelőzően a skandináv szeizmológusok két robbanást is észleltek a térségben a tenger alatt.
photo_camera A svéd parti őrség felvétele az Északi Áramlat 2 gázvezeték Svédország kizárólagos gazdasági övezetében keletkezett szivárgásáról 2022. szeptember 28-án. Az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték három helyen is szivárog Dánia és Svédország partjainál, a jelenséget megelőzően a skandináv szeizmológusok két robbanást is észleltek a térségben a tenger alatt. Fotó: TT NEWS AGENCY/via REUTERS

Az Oroszországot Nyugat-Európával összekötő földgázvezetékeket tavaly szeptemberben robbantották fel. Az 1-es számú vezetéken ekkor már nem jött gáz Európába, mert az oroszok korábban leállították a szállítást, a 2-es pedig sosem lépett működésbe. A robbanások oka tisztázatlan. Az akciót azóta is heves találgatások övezik, Ukrajna tagadja, hogy köze lenne a robbantáshoz, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig az amerikaiakra mutogatott.

A Putyin árnyékháborúja című televíziós dokumentumfilm-sorozat legújabb adása és a hozzá tartozó angol nyelvű Cold Front podcast az Északi Áramlat robbantásait megelőző gyanús hajómozgásokra összpontosít. A dán DR, a norvég NRK, a svéd SVT és a finn Yle műsorszolgáltatók által készített sorozat szerint három szellemhajó - amik kikapcsolták az adóvevőiket - állítólag több órán keresztül, egy esetben pedig majdnem egy teljes napig tartózkodott a robbanás helyszínének közelében.

Bugyog a gáz a Balti-tenger alól az Északi Áramlat gázvezetékből
photo_camera Bugyog a gáz a Balti-tenger alól az Északi Áramlat gázvezetékből Fotó: Screenshot - Forsvaret / Twitter

A hajók mozgásait egy korábbi brit haditengerészeti hírszerző tiszt követte nyomon. Szerinte júniusban a Szibirjakov kutatóhajó szokatlan útvonalon haladt a robbanás helye körül, ráadásul titkos kommunikációs csatornára is váltott. A sorozat által vizsgált műholdképek alátámasztják a szokatlan útvonalakra vonatkozó állításokat.

A megkérdezett szakértők szerint a hajók alkalmasak tengeralattjárók támogatására és mentésére, valamint képesek a tengerfenéken végzett műveletek végrehajtására is. A múlt héten kiderült, hogy a dán hadsereg 26 fényképet készített a robbanások helyszínének közelében egy másik, tengeralattjáró-műveletekre szakosodott orosz haditengerészeti hajóról.

A dokumentumfilm szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a hajók mire készültek, vagy hogy Oroszország állt a robbanás mögött, de kérdéseket vet fel a tevékenység szokatlanságával kapcsolatban. (BBC)