Újabb amerikai kötődésű embert vádolnak kémkedéssel Oroszországban

külföld
2023 május 15., 19:35

Kémkedés vádjával tartóztatta le és hallgatta ki az egyik oroszországi amerikai konzulátus volt munkatársát az FSZB. Robert Sonov az orosz távol-keleten lévő Vlagyivosztok amerikai konzulátusán dolgozott, azonban ezt a konzulátust 2020-ban bezárták. Utána is ott élt a városban, itt is fogta el a kémelhárítás, de a vallatására már Moszkvában, a Lefortovo börtönben hallgatták ki, ahová a legsúlyosabb bűnök elkövetőit viszik.

photo_camera A moszkvai Lefortovo börtön bejárata Fotó: ALEXEY SAZONOV/AFP

Sonovot azzal vádolják, hogy külföldi ügynökökkel működött együtt. Ezért akár 8 év börtönbüntetést is kaphat. A moszkvai amerikai nagykövetség nem kommentálta az ügyet, annyit közöltek csak a sajtó érdeklődésére, hogy hallottak az ügyről.

Márciusban szintén kémkedés vádjával tartóztatták le Evan Gershkovich-ot, a Wall Street Journal oroszországi tudósítóját, akit szintén a Lefortovo börtönben tartanak fogva. A 31 éves amerikai újságíró tagadja az ellene felhozott vádakat, az Egyesült Államok kormánya szerint szerint Oroszország jogtalanul tartja őt fogva. Gershkovichról és letartóztatásáról ebben a cikkben írtunk részletesebben. (Guardian)