Megszüntették a nyomozást a Borkai Zsolt körüli hűtlen kezelés, pénzmosás és hivatali visszaélés miatt

bűnügy
2023 június 13., 15:38

Megszüntette a rendőrség a Borkai Zsolt körüli hűtlen kezelés, pénzmosás és hivatali visszaélés miatt indított eljárást. A Nemzeti Nyomozó Iroda olyan ügyben vizsgálódott, amiben az akkor még Borkai vezette győri önkormányzat, egy önkormányzati ügyvéd és Borkai fia is érintett volt.

A nyomozást Hadházy Ákos ismeretlen tettes elleni feljelentése miatt kezdték, miután a győri önkormányzat volt ügyvédje elkezdte felvásárolni a győri Audi-gyár közelében lévő földeket, amiket aztán Borkai Zsolt vezetése alatt az önkormányzat szántóból ipari fejlesztési területté alakított. Az ügylet lezárása után az ex-polgármester fia, Borkai Ádám állást kapott az ügyvéd egyik cégénél, és annak ellenére vett fel havi egymillió forintos fizetést, hogy a cég papíron gazdasági tevékenységet nem folytatott, és egy fillér hasznot sem termelt.

Utóbbit a rendőrség is elismerte, de arra hivatkozva, hogy a cég az alapítótól kapott kölcsönt és az eszközeik eladásából származó bevételeket élte fel, nem állapítottak meg bűncselekményt. A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint a szántóbiznisz is jogszerű volt, mivel az önkormányzat az elővásárlási jogáról lemondva adta el a tulajdonrészét az ügyvéd cégének.

A nyomozást megszüntető határozat - amit a független parlamenti képviselő a Telexnek is elküldött - azt is kimondja, hogy a Borkai család minden tagjának a legális jövedelme fedezte a vagyongyarapodást.

A jachtozós szexbotránya miatt híressé vált politikus évekig maga alatt volt, de május végén hirtelen a Győri Atlétika Club új elnökeként tért vissza. Majd múlt vasárnap jelentette be, hogy függetlenként újra indul a polgármesteri székért Győrben. Az adriai szexpartiról egy nagyinterjúban azt mondta, abban hibázott, hogy nem vette el a felbérelt prostituáltak telefonját.

(via Telex)