Az ukránok tudják, hogy kik azok a kárpátaljai hadifoglyok, akiket Oroszországból Magyarországra szállítottak

külföld
2023 június 16., 13:08

Az ukrán hatóságok megállapították a tizenegy katona hollétét, akiket Oroszország fogott el Ukrajnában, majd adott át Magyarországnak, írja az Ukrainska Pravda.

photo_camera Egy állítólagos ukrán hadifogoly tavaszi szabadulása után. Fotó: HANDOUT/AFP

Az Orosz Ortodox Egyház múlt csütörtökön bejelentette, hogy több ukrán hadifoglyot is átadott Magyarországnak, másnap Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 11 ukrán állampolgár átvételéről adott ki tájékoztatást. Egy ukrán lap arról írt, hogy propagandacélokra tervezik felhasználni a Magyarországra szállított embereket.

Orbán Viktor titkára, Nagy János a Facebookon azt írta, hogy tizenegy olyan kárpátaljai születésű, egyszerű katona érkezett Magyarországra, akik „nálunk immáron szabad emberek.”

Az eltűnt személyekért felelős ukrán biztos, Oleh Kotenko pénteken közölte, az eltűnt a katonák útvonalát megállapították, a hozzátartozóikat és az illetékes bűnüldöző szerveket értesítették. A tizenegy állampolgár közül - akinek a fogva tartási helye kiderült - hétről egyáltalán nem volt információnk, mondta Kotenko, hozzátéve, hogy amíg nem térnek vissza Ukrajnába, eltűnt személyként tartják nyilván őket.