Egy ukrán lap szerint propagandacélokra tervezik felhasználni a Magyarországra szállított hadifoglyokat

háború
2023 június 10., 17:16
Semjén Zsolt és Hilarion metropolita, miután Semjén átvette a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát 2022. szeptember 13-án
photo_camera Semjén Zsolt és Hilarion metropolita, miután Semjén átvette a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát 2022. szeptember 13-án Fotó: Magyar Ortodox Egyházmegye

Ukrán hadifoglyokkal készülnek sajtótájékoztatóra Magyarországon, ahol várhatóan bírálni fogják Ukrajnát, és köszönetet mondanak az orosz ortodox egyháznak, amely állítólag segített átadni őket a magyar félnek - írja az RBC-Ukrajna az ukrán titkosszolgálatokhoz közel álló forrásokra hivatkozva. Információik szerint ez a fajta nyilvános szereplés volt az egyik feltétele annak, hogy az oroszok átadják a 11, állítólag „kárpátaljai származású” foglyot.

Amint a hír felröppent, Semjén Zsolt valóban rögtön hálálkodni kezdett az orosz állam külpolitikai céljait szolgáló vallási szervezetnek: „mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik”.

„Egy sajtótájékoztatón a foglyoknak el kell mondaniuk, hogyan mozgósították őket erőszakkal, milyen rossz körülmények között harcoltak, milyen jó a magyar kormány és az orosz ortodox egyház” - idézi forrását az ukrán lap. Az RBC írta meg korábban, hogy az ukrán kormányt előzetesen nem értesítették az akcióról, amit később Kijev hivatalosan is megerősített. Információik szerint a foglyok fegyveres őrizet alatt állnak, és továbbra sincs lehetőségük a szabad mozgásra és az Ukrajnába való visszatérésre.

Frissítés 19:56. Csak a cikk megjelenése után hívták fel a figyelmemet Semjén Zsolt péntek esti, rövid nyilatkozatára: „A tizenegy kárpátaljai Magyarországon már nem »hadifogoly«, hanem szabad ember. Ha én lennék Ukrajna képviselője, akkor köszönetet mondtam volna ezért!”

Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés munkatársa szerint Kijev nem kapott hivatalos megerősítést a hadifoglyok Magyarországra történő szállításáról. Az ukrán külügy felvette a kapcsolatot a magyar külüggyel és Semjén Zsolttal is, de szombat reggelig nem erősítették meg az információt Juszov szerint. Korábban Törökország szervezett orosz-ukrán hadifogoly-cserét, de azok értelemszerűen háromoldalú tárgyalások voltak. Az unortodox magyar megoldásról Hoffmann Tamás nemzetközi jogász a G7-nek azt mondta: „A lépés szokatlan, de nem jogellenes. Hadifoglyok más hatalomnak való átadására a III. Genfi egyezmény 12. cikkelye vonatkozik, az pedig nem ír elő háromoldalú megállapodást, Ukrajna jóváhagyása tehát nem szükséges.”

Februárban egy, az orosz kormánynak hivatalosan is dolgozó propagandista a Rosszija 1-en előhozta az ötletet, hogy adják át a kárpátaljai foglyokat Orbán Viktornak, és akkor az ukrán oldalon harcoló magyarok megértik, hogy érdemes megadniuk magukat. A Telex akkor tényellenőrzés keretében megkérdezte, igaz-e a hír, hogy a magukat megadó kárpátaljai katonákat hazaszállítják, és átadják őket Orbán Viktornak, és ha igen, akkor hogyan zajlik majd mindez. Havasi Bertalan annyit írt vissza: „fake news”.