Ukrajna semmit nem tud az állítólag Magyarországra szállított kárpátaljai hadifoglyokról

külföld
2023 június 09., 11:03

Az ukrán hírszerzés ellenőrzi, hogy az Orosz Ortodox Egyház igazat mondott-e, csakugyan Ukrajna oldalán harcoló katonákat szállítottak Oroszországból Magyarországra, írja a Korreszpondent. Hivatalosan azonban nekik sem erősítették meg a hírt. Erről Andrij Juszov, a hadifoglyokkal való bánásmódért felelős hatóság képviselője beszélt.

Csütörtökön derült ki, hogy valószínűleg 11 „kárpátaljai származású”, ukrán oldalon harcoló hadifogoly került Magyarországra. Az ATV kérdésére Semjén Zsolt részleteket nem árult el, de a miniszterelnök-helyettes annyit elmondott, hogy „mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik”.

Az ukrán külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a magyar külügyminisztériummal, valamint Semjén Zsolttal. Az ukránok szerint a hadifoglyok átadásáról a Nemzetközi Vöröskereszt sem tud.

Ez ügy különös, mert a hadifoglyok állítólagos elengedését Ukrajnával nem egyeztették, pedig az állítólagos szabadon engedettek mind ukrán állampolgárok, így Kijev beleegyezése szükséges lett volna.