Ukrajnában júliustól véget ér a karantén és a járványveszélyhelyzet

járvány
2023 június 27., 18:28

Július 1-én megszűnik Ukrajnában a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett országos karantén és veszélyhelyzet, ami 2020 márciusa óta volt érvényben – jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök a kormány ülésén.

Karanténnak a régiónként a járványhelyzet súlyossága szerint eltérő korlátozásokkal járó óvintézkedések rendszerét nevezték Ukrajnában. A kormányfő azt mondta, a karantén időszakában a hatóságok olyan válaszmechanizmusokat dolgoztak ki, amik segítenek egy teljes körű háború idején is. Az ország ellen tavaly februárban indított orosz háború kezdete óta Ukrajnában hadiállapot van érvényben.

Lerombolt épület Herszonban 2022. november 13-án
photo_camera Lerombolt épület Herszonban 2022. november 13-án Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via AFP

„Most az új kihívásokra új módszerekkel és megközelítésekkel válaszolunk. Köszönet azoknak az orvosoknak, akik az elmúlt években önzetlenül küzdöttek a járvány ellen, és mindent megtettek a következmények minimálisra csökkentéséért” – mondta Smihal.

„Az orvosok hihetetlen munkát végeztek. A legsötétebb időkben, amikor a világ még nem tudta, mennyire veszélyes a Covid-19, amikor nem volt vakcina, és nem volt mód arra, hogy az emberek valahogy megvédjék magukat a betegség súlyos következményeitől, az orvosok nem haboztak elfogadni ezt a kihívást, és folytatták a munkát” – méltatta az egészségügyi dolgozókat a szaktárca.

A világjárvány kezdete óta több mint 5,5 millió koronavírusos fertőzöttet jegyeztek fel Ukrajnában. (MTI)