Még egy évig rajta maradna az orosz olajon a magyar és a szlovák kormány

energia
2023 július 03., 10:37

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn Budapesten fogadta Miroslav Wlachovský szlovák külügyminisztert. Itt jelentette be, hogy mivel az év végén lejár az a szankciós kivétel, ami alapján a Mol-csoporthoz tartozó szlovák Slovnaft értékesíthet orosz kőolajból származó olajtermékeket Csehországban, hosszabbítást kérnek.

2022 júniusában az Európai Tanács megtiltotta, hogy az EU Oroszországból tengeren szállított nyersolajat és bizonyos kőolajtermékeket vásároljon, importáljon vagy vegyen át. Ekkor azonban Magyarország és Szlovákia mentességet kapott. Arra hivatkoztak, hogy a két ország földrajzi helyzete sajátos függőséget okoz az orosz energiaellátástól, és ennek megszüntetéséhez nem rendelkeznek életképes alternatív lehetőségekkel.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója és Orbán Viktor
photo_camera Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója és Orbán Viktor Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Szijjártó elmondta, hogy a Slovnaft óriási, százmillió eurós beruházásokba kezdett, hogy a pozsonyi finomítója képessé váljon más forrásból származó kőolaj feldolgozására is, de a munkálatokhoz még egy évre van szükség.

Ezért azt kérjük az Európai Uniótól, hogy hosszabbítsa meg egy évvel ezt a szankciós kivételt."

Beszélt arról is, hogy a horvát kormány a piaci ár körülbelül négyszeresére emelte a tranzitdíjakat az oroszországi import alternatívájaként megjelenő horvátországi szállítási útvonalon, ami súlyos terhet ró a magyar és a szlovák kőolajellátásra is, ráadásul nehezíti a diverzifikációt. „Mi azt gondoljuk, hogy tisztességtelen dolog az, hogyha valaki a háborús helyzeten nyerészkedik, főleg akkor, amikor más országok energiaellátásának biztonságáról van szó” - mondta Szijjártó. (MTI)