Sikerült megállapodni az uniós orosz olajimportról, Magyaroroszág egyelőre mentesül az embargó alól

POLITIKA
2022 május 31., 04:27
comments 48

Kedden hajnalban sikerült megállapodniuk az uniós állam- és kormányfőknek az orosz olajimportról, amit a tankhajókon érkező kőolaj esetében betiltottak, a tilalom ugyanakkor átmeneti kivételként nem vonatkozik a csővezetéken szállított kőolajra. Magyarországra a Barátság vezetéken érkezik az olaj. Szintén Magyarország kezdeményezésére vészhelyzeti intézkedésekről is döntöttek arra az esetre, ha az olajszállítás hirtelen megszakadna, például az Ukrajnán keresztül futó vezetékszakasszal történne valami.

Döntöttek arról is, hogy 9 milliárd eurós uniós gazdasági segélycsomagot állítanak össze Ukrajnának. Illetve az új szankciós csomag részeként arról is, hogy a Sberbankot, a legnagyobb orosz pénzintézetet kizárják a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből.

A New York Times szerint ez eddig az oroszokra Ukrajna lerohanása miatt kirótt legkeményebb gazdasági büntetés, egyben a legnagyobb áldozat, amit Európa eddig hozott. Az uniós országok a háború miatt áremelkedések hatására az utóbbi időszakban már havi 21,4 milliárd eurót fizettek Oroszországnak a kőolajért, amiből Vlagyimir Putyin a háborút finanszírozhatta. Eddig az oroszoktól érkezett az uniós országok által használt összes nyersolaj 27 százaléka.

Fontos, hogy a Tanácsban keddre virradóra elvben, nagy vonalakban állapodtak meg, a részletek kidolgozása még hátravan. Olyan fontos részletek nem világosak még például, hogy meddig él a mentesség az olajvezetékek esetében.

A megállapodás után Charles Michel, az Európai Tanács elnöke arról twittelt, hogy annak értelmében azonnal leállt az orosz olajimport 75 százaléka, az év végéig pedig a 90 százaléka.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egyfelől üdvözölte a kompromisszumot, másfelől bízik abban, hogy az év vége után is fennmaradó, a Barátságon érkező 10 százalékról is hamarosan konszenzussal tudnak dönteni.

A Bizottság elnöke szerint a Barátságon keresztül Magyarországra szállított olaj kiváltható a Horvátországi Krk szigetének kőolajkikötőjétől hozzánk vezető Adria kőolajvezeték kapacitásának kibővítésével, ami von der Leyen szerint 45-60 nap alatt elvégezhető, illetve szükség lenne "némi beruházásra", például a magyar finomítók átalakítására a nem orosz olaj feldolgozására.

Orbán Viktor egy Facebookon közölt videóban arról beszélt, hogy megvédtük a rezsicsökkentést, illetve hogy

“sikerült visszavernünk a Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon.”

Orbán üzenetében azt állította, hogy Európa a szankciók miatt táncol “egy világgazdasági válság szélén”. A miniszterelnök szerint ilyen körülmények között “kibírhatatlan lett volna számunkra, hogyha drágább olajjal kell működtetnünk a magyar gazdaságot.


(via Euronews, New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.