A Google piacra dobja Európában a ChatGPT-rivális Bardot

TECH
2023 július 13., 15:40

A Google anyacége, az Alphabet Inc. Európában és Brazíliában is piacra dobja saját fejlesztésű chatbotját, a Bardot. A Bard a rivális Microsoft ChatGPT-jéhez hasonlóan olyan generatív mesterséges intelligencia, ami képes emberszerűen válaszolni a felhasználók kérdéseire. A program az USA-ban és az Egyesült Királyságban március óta elérhető volt.

A Bard európai megjelenését az Európai Unió legnagyobb adatvédelmi szervének szigorú elvárásai késleltették, írja BBC. Az ír adatvédelmi bizottság szerint az Alphabet sokáig nem támasztotta alá meggyőzően, hogy az eszköz megfelelő mértékben védi az európaiak magánszféráját.

photo_camera Fotó: ARNE DEDERT/dpa Picture-Alliance via AFP

Amar Subramanya, a technológiai óriás műszaki alelnöke újságíróknak azt mondta, mostanra eloszlatták az európai szabályozó szervek aggályait, így megkapták a szükséges engedélyeket. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy adnak-e ki telefonos applikációt is a chatbotjukhoz.

Az új piacok bevonásával egy időben a Google új funkciókkal frissítette a Bardot, ami mostantól szóban is tud válaszolni a kérdésekre, és képeket tartalmazó üzenetekre is reagál. A ChatGPT-nek ilyen képességei nincsenek.