Lehet, nem lehet, elvárják – mi ez a káosz a bankkártyás borravalóval?

gazdaság
2023 július 13., 12:50

Június végén egy szlovén kemping éttermében meglepően jó vacsorát kaptunk, még meglepőbben olcsón. Gondoltuk, hogy a számlához néhány eurót hozzácsapnánk borravalóként – de kiderült, hogy erre nincs lehetőség, a POS terminálba csak eurócentre pontosan a pénztárgépben szereplő összeget lehet beleírni. Másnap a közelben, egy Kobarid nevű városban reggeliztünk (inkább olasz nevén, Caporettóként ismerhetjük a történelemből). Itt nemcsak adhattunk borravalót bankkártyával, hanem a kártyaleolvasó terminálban – akár a Budapest Parkban vagy a legtöbb fesztiválon – ki is lehetett választani, hogy hány százalékra gondolnánk.

Addig azt hittem, hogy a bankkártyás borravalózás csak a magyarországi szórakozóhelyeken, éttermekben, kocsmákban hozza zavarba az embert. És azt is, hogy a legendásan kiszámítható, stabil (gránitszilárdságú!) és következetes magyar jogrendszer különösen legendásan változatlan, kiszámítható és előre tervezhető adószabályainak (kata-kivégzés év közben!; visszamenőleges hatályú, kétévesnek ígért, de hosszabb távra megtartott különadók!) gépezetébe került valahol homokszem. Valami olyan kis zavar, mint amikor az elvitelre rendelt ételek áfája magasabb a helyben fogyasztott ételek áfájánál, mert az egyik termékértékesítés, a másik szolgáltatás.

A helyzet ennél valójában sokkal egyszerűbb – de közben sokkal bonyolultabb is. A borravalóval bőségesen foglalkozik az szja-törvény, de ez nem könnyíti meg a dolgot.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.