Vlagyimir Putyin aláírta a nemváltást betiltó törvényt

külföld
2023 július 24., 19:43

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a törvénycsomagot, ami megtiltja a nem megváltoztatását orvosi úton, illetve a hivatalos iratokban szereplő adatok szintjén is. A csomagot előzőleg egyhangúlag szavazta meg az orosz parlament mindkét háza.

A törvény értelmében tilos olyan orvosi beavatkozásokat végrehajtani, „amelyek egy személy nemének megváltoztatására irányulnak”, emellett megtiltják a nemről szóló adatok megváltoztatását is a hivatalos iratokban és a köznyilvántartásokban. Ezzel egy időben érvénytelenítik azokat a házasságokat, amelyekben az egyik személy korábban „nemet váltott”, és megtiltják a transznemű embereknek, hogy nevelő- vagy örökbe fogadó szülőkké váljanak. A törvény alól kivételt csak a veleszületett nemi rendellenességeket kezelő orvosi beavatkozások képeznek.

A nemváltás betiltása a Kreml „Oroszország hagyományos értékeinek” megvédéséről szóló propagandájába illeszkedik. A kormány szerint a jogszabály célja, hogy az országot megóvják a „nyugati családellenes ideológiáktól”.

Az orosz kormány LMBTQ emberek elleni hadjárata kb. egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor Putyin meghirdette, hogy az orosz ortodox egyház által támogatott „hagyományos családi értékekre” helyezik a hangsúlyt, írja a Guardian.