Nyolc férfit találtak bűnösnek a brüsszeli 2016-os terrortámadások elkövetéséért

Terrorizmus
2023 július 25., 18:57

Bűnösnek találtak gyilkosság és gyilkossági kísérlet vádjában nyolc férfit a 2016-os brüsszeli terrortámadásokban való részvételük miatt, melyek során 32 ember meghalt, további 300 pedig megsebesült.

photo_camera Fotó: OLIVIER MATTHYS/AFP

Szalah Abdeszlam, aki már életfogytiglani börtönbüntetését tölti Franciaországban a 2015-ös párizsi terrotámadásokban játszott szerepe miatt. Az esetről, és a Abdeszlam tárgyalásáról itt írtunk bővebben. Abdeszlamot a brüsszeli bíróság is bűnösnek találta.

Az Iszlám Állam belga-francia sejtje alá tartozó merénylők brüsszeli központja környékén, metróállomásokon és a repülőtéren hajtottak végre merényleteket. Hogy miért pont Brüsszelben, itt olvashatnak róla.

photo_camera Egy vádlott. Fotó: BENOIT DOPPAGNE/AFP

A 10 vádlott közül nyolc ellen 32 rendbeli terrorcselekmény során elkövetett gyilkossággal és 695 ember ellen elkövetett gyilkossági kísérlettel, valamint terroristacsoport tevékenységében való részvétellel emeltek vádat. Az ítéleteket egy külön erre a célra épített, szigorúan őrzött bíróságon hozzák meg. A büntetéseket csak ezután fogják kiszabni az elítéltekre.

photo_camera Még egy vádlott. Fotó: BENOIT DOPPAGNE/AFP

Az ítéletekkel lezárulhat Belgium történetének legnagyobb pere, melyen decemberi kezdete óta több mint 900 polgári felperes vett részt. (Guardian)