Legalább kilencen meghaltak egy dél-libanoni palesztin menekülttáborban kitört összecsapásokban

háború
2023 július 31., 14:54

Már legalább kilenc halálos áldozata van a dél-libanoni Ajn el-Helva palesztin menekülttáborban három napja tartó összecsapásoknak, amik a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom tagjai és a különböző iszlamista fegyveresek között törtek ki – közölte a libanoni hadsereg szóvivője.

Fadi Abu Íd ezredes hozzátette, hogy a tábor ellenőrző pontjánál őrt álló két libanoni katona könnyebben megsebesült az összetűzésekben.

A libanoni hadsereg csak a tábor előtti ellenőrzőpontot üzemelteti, és általában be sem lép a területére. A tábort a palesztin frakciók irányítják.

photo_camera Fotó: MAHMOUD ZAYYAT/AFP

A libanoni felek és a palesztin frakciók egy részének tűzszünetre irányuló erőfeszítései ellenére „mostanáig nem szűntek meg a lövöldözések és a robbantások a táborban” – mondta Adnan Rifai, a menekülttábort igazgató testület egyik tagja.

Merényletek, tűzszünet

Az összecsapás még szombaton robbant ki, miután egy ismeretlen fegyveres megpróbálta megölni Mahmud Kalil iszlamista milicistát, de helyette egyik társával végzett. Vasárnap iszlám milicisták agyonlőtték Abu Asraf al-Armusit, a Fatah mozgalom egyik palesztin tábornokát és három kísérőjét egy parkolóban – közölte egy palesztin tisztségviselő.

Ezután vasárnap a palesztin frakciók közös nyilatkozatban jelentették be, hogy tűzszüneti megállapodásra jutottak egy békéltető megbeszélésen, amit az Amal és a Hezbollah síita szervezetek vezetői rendeztek Szaidában, de a megállapodás gyorsan összeomlott.

Menekülnek a menekülttábor mellől

Szaidának a menekülttáborral szomszédos több negyedéből sok helyi lakos elmenekült, miután a táborból kilőtt eltévedt lövedékek az ottani épületekbe, ablakokba és boltokba csapódtak be. A szaidai állami kórházból kimenekítették a munkatársakat és a betegeket.

photo_camera Fotó: MAHMOUD ZAYYAT/AFP

Nadzsib Mikáti libanoni ügyvivő miniszterelnök és a palesztin elnök is saját közleményben ítélte el az összecsapásokat vasárnap.

Ajn el-Helvában kb. 54 ezer palesztin él, és nem ritkák a rivális palesztin csoportok közötti összecsapások. Legutóbb két hónapja jelentettek fegyveres összetűzést a táborból, előtte pedig márciusban is konfliktus tört ki.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának (UNRWA) adatai szerint Libanonban több mint 450 ezer palesztin menekült él, többségük 12 menekülttáborban. A táborokban sokszor rosszak a körülmények, az itt élőkre pedig munkavállalási korlátozások is vonatkoznak. (MTI)