Történelmi bocsánatkérés: mégsem a fideszes Gál András Levente az első magyar gyáriparos, aki a saját üzemének területén lakik

Történelem
2023 augusztus 02., 19:29

Kedden cikkben élcelődtem azon, hogy a többszörös fideszes államtitkár, Gál András Levente, uniós támogatásból olyan "gyümölcsfeldolgozó üzemet" épített a balatonfüredi telkére, a nyaralójától pár méterre, ami kísértetiesen hasonlít egy nyaralóra.

photo_camera Felül a nyaraló, alul, hozzánk közelebb a gyümölcsfeldolgozó üzem Gálék telkén.

A cikkben párhuzamot próbáltam vonni Gál, illetve a magyar gyáripar korábbi nagy klasszikus figurái között. Így került a képbe a Tungsram / Egyesült Izzó gyárat a világ élvonalába emelő híres gyárigazgató, Aschner Lipót, akiről ezt írtam:

"A NER előtti magyar gyáriparosok mindig is mereven elválasztották egymástól a magán- és az üzleti szférájukat. A sokat ajnározott Aschner Lipót munkáslakásokat építtetett, uszodát, hétvégi üdülőbázist, kultúrházat gründolt ugyan Újpesten, de beköltözött-e valaha a Tungsram telkére és napozott-e félmeztelenül az elektroncsőmegmunkáló előtt? A válasz természetesen nem és nem. Gál András Levente ehhez képest a panorámaablakos nyaralója közvetlen közelébe álmodta meg a gyárát, ugyanarra a telekre. Neki nem derogál fecskében mutatkozni az uniós támogatásból épült gyárból kirajzó melósok előtt. Őt nem zavarják az odabent dübörgő gyümölcsfeldolgozó gépek. Ő együtt barbecue-zik a Balaton-felvidéki proletárokkal - üzeni a két, egymás közvetlen közelében álló épület."

Csakhogy nagyobbat tévedtem, mint az egyszeri Orbán-unoka, aki az egész fagyizó helyett csak két gombócot kért.Aschner ugyanis a valóságban 63 éves koráig, mesésen gazdag emberként is a gyárban lakott. Hogy miért, hol és hogyan, azt olvasónk, Györgyi segítségével rekonstruáltuk.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.