Észak-Korea is megerősítette, hogy náluk van az amerikai katona, aki nevetve szökött át Dél-Koreából, ahol két hónapot ült börtönben

külföld
2023 augusztus 03., 06:36

Hivatalosan is elismerte Észak-Korea, hogy őrizetbe vették Travis Kinget - így várhatóan elkezdődhetnek az érdemi tárgyalások az amerikai katona ügyében.

Ahogy azt mi is megírtuk, Travis King július 18-án szökött át Észak-Koreába, miután 2 hónapos börtönbüntetését leülte Dél-Koreában. Testi sértés miatt ítélték el, szabadulása után pedig az Egyesült-Államokba küldték volna vissza, ahol újabb fegyelmi tárgyalás várt volna rá.

Ehhez képest King, akit a Szöulhoz közeli Incshon repülőterére szállítottak, hogy visszarepüljön az Egyesült Államokba és leszereljen, a két Korea közötti demilitarizált övezetbe indult, majd az épületek között átszaladt északra. Nevetve.

A két Korea közötti háború 1953-ban nem békekötéssel, hanem tűzszünettel zárult, a két ország közötti demilitarizált terület (DMZ), amelyet mindkét oldalról fegyveresek felügyelnek, a világ egyik legveszélyesebb és legszigorúbban őrzött területének számít.

A tárgyalások megkezdését mindeddig nehezítette, hogy Észak-Korea hivatalosan semmit sem közölt Travis King őrizetbevételéről, állapotáról vagy státuszáról.

A BBC értesülései szerint azonban Phenjan az ENSZ kérdésére válaszul megerősítette, hogy náluk van az amerikai katona, ami azt jelezheti, hogy Észak-Korea is készen áll a tárgyalások megkezdésére.

King egyébként 1982 óta vélhetően az első amerikai katona, aki átlépte a határt Észak-Korea felé.