Hangosan nevetve vonult be Észak-Koreába az amerikai katona, miután megszökött a fegyelmi eljárás elől

agybaj
2023 július 18., 19:51

Az amerikai hadsereg esti sajtótájékoztatóján kiderült: épp fegyelmi eljárás elébe nézett az az amerikai katona, aki kedd délelőtt Dél-Koreából engedély nélkül átlépett a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba, ahol jelenleg is őrizetben van.

Lloyd Austin, az Egyesült államok védelmi minisztere aggodalmát fejezte ki a katona miatt, aki a két országot kettéválasztó Közös Biztonsági Területnek (JSA) nevezett Panmindzsonban, a "tűzszüneti faluban" orientációs túrán vett részt, amikor is

„szándékosan és engedély nélkül átlépte a katonai demarkációs vonalat”.

Az eset meglepte az amerikai hadsereg sokat látott tisztségviselőit is. A sajtótájékoztatón Austin úgy fogalmazott, „még sok olyan részlet van, amit próbálunk megismerni”. „Úgy tudjuk, hogy őrizetben van, ezért szorosan figyelemmel kísérjük és kivizsgáljuk a helyzetet, és közben dolgozunk rajta, hogy értesítsük a legközelebbi hozzátartozóit a fejleményekről” – mondta.

Isaac Taylor ezredes, a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők szóvivője azt mondta, együttműködnek az észak-koreai néphadsereggel az incidens megoldása érdekében.

photo_camera Dél-koreai és ENSZ-katonák Panmindzsonban, a demilitarizált övezet határán Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Az amerikai sajtó értesülései szerint az esetet megelőzően a katonát fegyelmi okokból visszaküldték volna az Egyesült Államokba, de miután átment a reptéri biztonsági ellenőrzésen, valahogy sikerült visszatérnie, majd csatlakozott a határtúrához. Az érintett túrán részt vevő forrás a CBS-nek azt nyilatkozta, hogy

épp a JSA területén egy épületet látogattak, amikor meglátta a férfit, aki hangosan nevetett, és az épületek között futkározott. „Először azt hittem, ez valami rossz vicc, de amikor nem jött vissza, rájöttem, hogy nem az, és abban a pillanatban mindenkinek leesett, hogy mi történik”– mondta a szemtanú.

Az egyik helyi lap a dél-koreai hadseregre hivatkozva először Travis King közlegényként azonosította a katonát, ám nem sokkal később kivették a nevet a vonatkozó cikkből.

A koreai háborút hivatalosan nem zárta le békekötés 1953 óta, a két ország közti demarkációs vonal mentén demilitarizált övezet választja el a két országot. A zónát a világ egyik legveszélyesebb területeként tartják számon. (via Reuters)