Elkaptak egy amerikai állampolgárt Észak-Koreában

külföld
2023 július 18., 10:52
ENSZ-katonák (j) és egy dél-koreai katona (b) őrködnek Panmindzsonban a "tűzszüneti falu" észak-koreai oldalán álló Panmon Csarnok előtt.
photo_camera ENSZ-katonák (j) és egy dél-koreai katona (b) őrködnek Panmindzsonban a "tűzszüneti falu" észak-koreai oldalán álló Panmon Csarnok előtt. Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A koreai háborút nem zárta le békekötés, a két ország közti demarkációs vonal mentén demilitarizált övezet választja el a két országot. Ezen a területen található a hivatalosan Közös Biztonsági Területnek (JSA) nevezett Panmindzson, a "tűzszüneti falu". A Demilitarizált övezetet és a JSA-t felügyelő ENSZ Parancsnokság közleménye szerint "egy amerikai állampolgár, aki orientációs túrán vett részt a JSA-ban, felhatalmazás nélkül a demarkációs vonalon át a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK, Észak-Korea) területére lépett. Úgy tudjuk, hogy jelenleg észak-koreai őrizetben van. Egyeztetünk a Koreai Népi Hadsereg illetékeseivel az incidens feloldásán". A BBC az amerikai külügyminisztériumhoz fordult kérdéseivel, de egyelőre még nem kapott hivatalos reakciót.

UPDATE 12:58: A Reuters a dél-koreai Dong-a Ilbo napilap értesüléseire hivatkozva azt írja, hogy az északi őrizetbe vett amerikai állampolgár az amerikai hadsereg egyik katonája.