Izland és Magyarország segítségével mentesült a fehérorosz üzletember az uniós szankciók alól

külföld
2023 augusztus 08., 06:59

Izland lobbizott, Magyarország pedig megvétózta, hogy az Alekszandr Lukasenkóhoz közel álló fehérorosz oligarchát, Alekszandr Moszenszkijt szankcionálja az Európai Unió, derül ki egy friss oknyomozó cikkből, amit az Euractiv szemlézett.

photo_camera Fotó: Heimildin

Míg sok más, Lukasenkóhoz közel álló gazdag üzletember, például Alekszandr Sakutyin vagy Szergej Tetyerin szerepel az EU szankciós listáján, addig Moszenszkij – aki az országban az élelmiszer-ipari cégei miatt a halkirály becenevet kapta – eddig ezt megúszta. Kezdetben azért nem szankcionálták, mert nem tűnt Lukasenko közeli munkatársának. Pedig az üzletember kapcsolatai a fehérorosz hatóságokkal elég jól dokumentáltak: külföldi útjain Lukasenkót kísérte a kormánygépen, támogatta választási kampányokban, kitüntetésben is részesült.

2006-ban Moszenszkij Izland tiszteletbeli konzulja lett Fehéroroszországban, és az izlandi kormány honlapja szerint ezt a tisztséget jelenleg is betölti. A Heimildin című újság szerint az izlandi külügyminisztérium képviselői több mint 30 telefonhívást intéztek az uniós döntéshozókhoz, hogy lobbizzanak az üzletember érdekében, megakadályozva az uniós szankciókat.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök találkozása Minszkben 2020. június 5-én.
photo_camera Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök találkozása Minszkben, 2020. június 5-én Fotó: Viktor Tolocsko/Sputnik via AFP

A lap azt írja, Magyarország azután állt Moszenszkij mellé, hogy május elején egy találkozón 10 uniós ország kérte, hogy vegyék fel a szankciós listára. A Heimildin szerint a magyar kormány, amellett, hogy kifejezetten ellenez minden Fehéroroszországgal szembeni uniós kényszerintézkedést, saját képviselővel rendelkezik Moszenszkij fő cégének vezetésében: a Santa Bremor ügyvezető igazgatója Szergej Nyedbajlov, aki Magyarország tiszteletbeli konzulja Fehéroroszországban. A cég vezetésében tehát két konzul is van.

„Szégyellem magam, hogy ezeket a kapcsolatokat még mindig főként üzleti érdekek miatt tartjuk fenn. Szégyellem magam azokért a jelentésekért, amelyek szerint Izland arra használta diplomáciai hatalmát az Európai Unión belül, hogy távol tartsa őt a szankciós listákról. Remélem, hamarosan olyan állammá válunk, amely teljes szolidaritást mutat a fehérorosz néppel, függetlenül attól, hogy ez valamilyen módon érinti-e a gazdasági érdekeinket” – mondta Thórhildur Sunna Evarsdóttir izlandi képviselőnő az Európa Tanácsban.