Orbán polgári körének alapítványa 60 milliót kapott a Szerencsejáték Zrt.-től

belföld
2023 augusztus 09., 14:41

Csaknem bruttó egymilliárd forintot osztott ki tíz szervezetnek az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. leányvállalata – írja a Hvg.hu. A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. listáján tíz támogatott szerepel, közülük hét alapítvány vagy nonprofit cég, a több három piaci vállalkozás.

A tízből heten nettó 5-10 milliós összegeket kaptak, a maradék három szerencsés nettó 30, 60 és 629,9 milliós összegben részesült. A legtöbb pénzt a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kapta, amely több szálon kötődik az állami Magyar Turizmusfejlesztési Ügynökséghez, valamint a turizmusban érdekelt NER-elithez is. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Princzinger Péter, egyik tagja Könnyid László, akik mindketten az MTÜ vezérigazgató-helyettesei voltak korábban. Szintén kuratóriumi tag Légli Ottó borász, a Fidesz–KDNP balatonboglári önkormányzati képviselője, illetve az a Somlyai Zoltán, aki a Tiborcz-érdekeltségbe tartozó BDPST Hotel Management Zrt. vezérugazgatója. Az alapítvány hat leányvállalatának egyike az a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft., amely 2021-ben 630 milliót kapott az MTÜ-től (ez a vállalkozásokat segítő EU-s koronavírus alap egyharmada volt).

A 60 milliós támogatás annak a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak jutott, amely az Orbán Viktort és egykor Vona Gábort is soraiban tudó Szövetség a Nemzetért Polgári Körből kinőtt civil szervezet. Ez az alapítvány tartja fenn a Polgárok Házát, támogatta már őket a Szerencsejáték Zrt., jelentős összegeket kaptak korábban a Fidesz pártalapítványától, de 2016-ban állami Hungarocontrol Zrt. is ajándékozott nekik 320 millió forintot.

A teljes listát pdf-ben itt találja.