Újabb negyven ember ellen emeltek vádat az AEK Athén-Dinamo Zágráb előtti halálos késelés ügyében

külföld
2023 augusztus 13., 06:08

A görög ügyészség újabb negyven ember ellen emelt vádat az AEK Athén-Dinamo Zágráb meccs előtt halálra késelt görög szurkoló ügyében, így az eljárás alá vontak száma már hetvenre nőtt, írja a Guardian.

A horvát és a görög szurkolók a stadion közelében támadtak egymásra hétfő este, kövekkel, villanógránátokkal, gyújtóbombákkal, és egyebekkel dobálóztak. A halálra késelt Mihalisz Kacourisz 29 éves volt.

A két csapat selejtezőjének első meccsét a jövő hétre halasztották, vendégszurkolók se a zágrábi, se az athéni meccsen nem lehetnek.

Az incidens után hét görög rendőrt is felfüggesztettek állásukból, mert nem tettek meg mindent a verekedés megelőzéséért.

Horvát szurkolók őrizetben
photo_camera Horvát szurkolók őrizetben Fotó: COSTAS BALTAS/Anadolu Agency via AFP
A gyilkosság színhelye Athénban
photo_camera A gyilkosság színhelye Athénban Fotó: DIMITRIS LAMPROPOULOS/Anadolu Agency via AFP

Kacourisz halála sokkolta az országot, ahol egyáltalán nem szokatlan a futballmeccsekhez köthető erőszak. Tavaly egy tinédzsert gyilkoltak meg a két rivális szaloniki csapat, az Arisz és a PAOK szurkolói közötti összecsapásban. Az eset után hat hónapról öt évre emelték a szurkolói erőszakért kiróható büntetést. A szaloniki gyilkosságban a múlt hónapban hoztak ítéletet, hét emberre róttak ki életfogytig tartó börtönbüntetést.

Az athéni horvát-görög szurkolói rendbontás után megerősítették a határőrizetet. Ennek eredményeként csütörtökön hét román szurkolót vettek őrizetbe, akiknél kés volt. Ők az Olimpiakosz-Gent meccsre akartak eljutni, végül gyorsított eljárásban fejenként egy év felfüggesztett börtönbüntetést és ezer euró pénzbírságot kaptak.