Egy hónapon belül a harmadik politikust gyilkolták meg Ecuadorban

külföld
2023 augusztus 15., 17:28

A harmadik politikust gyilkolják meg Ecuadorban egy hónapon belül: Pedro Briones a közelgő elnökválasztás egyik esélyesének, a Polgári Forradalom Pártjának képviselője volt.

A latin-amerikai ország története talán egyik legvéresebb időszakát éli, gyakorlatilag kilőtt a drogkartellek által elkövetett erőszakos bűncselekmények száma az elmúlt három évben, amióta a drogkereskedők elkezdték használni az ország tengerparti kikötőit. Ez volt a vasárnap esedékes elnökválasztás kampányának egyik központi témája is.

A korrupció és a drogkartellek ellen nyíltan kampányoló Fernando Villavicenciót egy augusztus eleji rendezvényen háromszor fejbe lőtték, és habár nem ő volt a legesélyesebb elnökjelölt, a halála tovább mélyíthette a szervezett bűnözés okozta válságot. Villavicencio korábban beszélt arról is, hogy a mexikói Sinaloa-kartell tagjai megfenyegették.

Az ecuadori kormány szükségállapotot vezetett be a börtönökben, Manabí és Los Ríos tartományokban és Manta városában is, ahol július végén a frissen újraválasztott Agustín Intriago polgármestert ölték meg.

Ecuadorban idén eddig 3568, tavaly összesen 4600 erőszakos halálesetet regisztráltak, ami országos rekord, és a 2021-ben regisztrált erőszakos halálok duplája. Briones halálának körülményeit az FBI is vizsgálja.

(via Guardian)