Az erőszakhullám miatt szükségállapot van az ecuadori börtönökben

bűnügy
2023 július 25., 19:21

Az ecuadori kormány szükségállapotot hirdetett a latin-amerikai ország börtöneiben az elmúlt hétvégén 18 életet követelő erőszakhullám miatt, és engedélyezte a fegyveres erőknek, hogy vegyék vissza az irányítást a büntetés-végrehajtási intézetek felett.

A Guillermo Lasso államfő által elrendelt rendkívüli jogrend hatálya egyelőre 60 napra szól.

Az intézkedés meghozatala után 2700 katona és rendőr hatolt be a rossz közbiztonságáról ismert Guayaquil városának egyik fegyintézetébe, és „irányított robbantások segítségével” visszaszerezte az ellenőrzést három cellablokk felett.

A börtönökben is harcolnak egymással a bűnbandák

Az ország egyik legveszélyesebbnek tekintett büntetés-végrehajtási intézetében szombat óta összecsapások voltak bűnszervezetek bebörtönzött tagjai között. A rabok lőfegyvereket is használtak, illetve gázpalackok felrobbantásával tüzeket idéztek elő.

Az ügyészség bejelentette, hogy a 18 halott rab mellett tíz sebesültről tudnak, akik között egy rendőr is van.

photo_camera Fotó: Marcos Pin/AFP

Más börtönökben a fegyencek száz őrt ejtettek túszul, egyes helyeken pedig éhségsztrájkba kezdtek.

Guillermo Lasso szükségállapotot vezetett be Manabí és Los Ríos tartományokban is, illetve Durán városában, ahol vasárnap meggyilkolták Agustín Intriago polgármestert.

Elnökválasztási kampány

Ecuador Latin-Amerika egyik legveszélyesebb országának számít. Guillermo Lasso áprilisban már szükségállapotot léptetett életbe az ország három régiójában, köztük Guayaquilban.

A mostani erőszakhullám az augusztusra kitűzött elnökválasztás kampánya során kezdődött. A jelöltek közül többen az ország börtönrendszerének reformját ígérik. (MTI)