Hamis tanúzással vádolják Sebastian Kurz volt osztrák kancellárt

külföld
2023 augusztus 18., 11:53

Hamis tanúzás miatt emeltek vádat Sebastian Kurz volt osztrák kancellár ellen. A vád szerint Kurz elbagatellizálta a szerepét az Öbag állami vagyonügynökség főnöke, Thomas Schmid 2020-as kinevezésében.

Sebastian Kurz az MCC Fesztiválon.
photo_camera Sebastian Kurz az MCC Fesztiválon. Fotó: Kristóf Balázs/444

A politikus korábban a parlament egyik vizsgálóbizottságának azt állította, hogy előzetesen tájékoztatták a döntésről, de ő maga személyesen nem vett részt benne. Az ügyészség a politikus lefoglalt telefonjából visszaállított üzenetekre hivatkozva azt mondja, hogy sokkal nagyobb szerepe volt a kinevezésben, mint azt korábban állította. Schmid, Kurz korábbi bizalmasa sajtóértesülések szerint bevallotta az ügyészségnek, hogy a politikus tudott róla, hogy Schmid 2016 és 2018 között közpénzt sikkasztott.

Kurz az X-en (korábbi Twitter) azt mondta, nem lepődött meg, hogy az ügyészek „30 felmentő vallomás ellenére úgy döntöttek, hogy büntetőfeljelentést tesznek”. Szerinte a vádak hamisak, és várja „hogy végre kiderüljön az igazság”.

Sebastian Kurz 2021 végén vonult vissza a politikától. Korábban az Osztrák Néppárt (ÖVP) párt elnökeként és parlamenti frakcióvezetőjeként, 2017 és 2021-ig Ausztria kancellárjaként számos reformot hajtott végre az országban.

Az Ibiza-ügy kirobbanása után két évvel, a párt körüli korrupciós nyomozások, valamint a koalíciós kormány felbomlásakor lemondott tisztségéről. Az Ibiza ügy magyar vonatkozása volt, hogy az akkori osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache a kiszivárogtatott videón arról beszélt, hogy Orbánéhoz hasonló médiateret szeretne kiépíteni. A büntetőeljárás egyik fő vádlottja Thomas Shmid, aki a gyanú szerint protekcióval került az osztrák állami vagyonügynökség élére. Kedden be is jelentette lemondását.

Sebastian Kurz idén az MCC Fesztiválon is fellépett, ahol a magyar politikusokkal való kiváló kapcsolatáról, Európa jövőjéről és további, politikán kívüli terveiről is beszélt. (DW, Azonnali)