Ünnepelt ukrán sztárpilóta halt meg Kijev közelében, nem harcban, hanem balesetben

háború
2023 augusztus 27., 06:28

Légi balesetben halt meg több ukrán pilóta, köztük Andrij Pilscsikov, Ukrajna egyik legünnepeltebb vadászrepülője. Az ukrán hadsereg „fájdalmasnak és pótolhatatlannak” nevezte a veszteségeket, leróva tiszteletét a „hatalmas tudású és tehetségű” Pilscsikov előtt. Volodimir Zelenszkij videóban erősítette meg a haláleseteket, és elmondta, az ország „sose felejt el senkit, aki Ukrajna szabad égboltját védte”.

photo_camera Egy pilóta kiképzés után elhagyja Mig-29-es vadászgépét Ukrajnában Fotó: DANIL SHAMKIN/NurPhoto via AFP

A balesetben két L-39 kiképző repülőgép ütközött a Kijevtől nyugatra eső Zsitomir közelében. A hadsereg kivizsgálást indított, hogy betartották-e a vonatkozó szabályokat.

A „Juice” hívójel alatt repülő Pilscsikov a BBC-nek korábban mesélt arról, milyen volt a munkája, amikor az orosz rakéta- és dróntámadások elhárításáért felelt. „A cirkálórakéták elfogásakor a feladatod, hogy életeket ments a földön, hogy megmentsd a várost. Ha nem vagy képes rá, szörnyű érzés, hogy valaki meg fog halni. Valaki perceken belül meg fog halni, és te nem akadályoztad meg” – mondta a pilóta, aki mindig is az ukrán légierőnél akart harcolni.

„Egy évvel ezelőtt az Egyesült Államokban találkozott amerikai kormánytisztviselőkkel, beszélt a légierő szükségleteiről, állandó kapcsolatban állt a kaliforniai pilótákkal, tagja volt annak az érdekvédelmi csoportnak, amely számos, az F-16-osok szállítására vonatkozó döntést támogatott” – írta Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője Facebookon.

Hosszú várakozás után az Egyesült Államok engedélyezte az F-16-osok szállítását. Ukrajna egyelőre 61 F-16-os szállítására kapott ígéretet több országtól is. A vadászrepülők szükségesek az ellentámadáshoz is. A Pentagon csütörtökön erősítette meg, hogy az ukránok kiképzése szeptemberben kezdődik, illetve több nyugati szövetséges ígéretet tett az ukránok kiképzésére. Az F-16-osok körülbelül öt hónap kiképzés után lesznek használhatók. (BBC)