Ukrajna F-16-os vadászgépeket kap Dániától és Hollandiától

háború
2023 augusztus 20., 15:12

Amerika után Hollandia és Dánia is F-16-osokat ad át Ukrajnának, jelentette ki Mark Rutte hollan miniszterelnök. Az Egyesült Államok a héten hagyta jóvá, hogy Hollandia és Dánia is küldhessen amerikai gyártmányú F-16-osokat Ukrajnába.

Zelenszkij repülőket néz Eindhovenben.
photo_camera Zelenszkij repülőket néz Eindhovenben. Fotó: ROB ENGELAAR/ANP via AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök holland és dán turnéján kapott ígéretet a holland és dán szállítmányokra, írja a Guardian. Ahhoz, hogy Ukrajna használhassa is a gépeket, először pilótákat kell kiképezniük a használatukra. Hogy pontosan mikor kezdődtek a kiképzések, nem tudni, de az biztos, hogy már zajlanak, és nagyjából hat hónapot vesznek igénybe. Egyelőre nem tudni pontosan hány gép is érkezhet, de az Egyesült Államok tárgyal más országokkal, hátha akad még valaki, aki szállítana.

Zelenszkij a dán miniszterelnökkel, Mette Frederiksennel ölelkezik.
photo_camera Zelenszkij a dán miniszterelnökkel, Mette Frederiksennel ölelkezik. Fotó: MADS CLAUS RASMUSSEN/AFP

Ukrajna a háború kezdetétől erősen lobbizott, hogy kapjon a gépekből, de csak májusban sikerült elérnie, hogy Joe Biden amerikai elnök jóváhagyja az ukrán pilóták F-16-osokon történő kiképzését.

Ukrajna légiereje nem túl nagy, holott egy ellentámadáshoz elengedhetetlen lenne az erős légi támogatás - sőt, fölény.

Az F-16 Fighting Falcon egy könnyű vadászrepülőgép, melyet a hetvenes években terveztek, és először 1979-ben használták. Az amerikai légierő mindkét iraki háborúban és Afganisztánban is támaszkodott a gépekre. (CNN, MTI, Guardian)