Az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy F-16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnába

háború
2023 május 20., 05:21

Az Egyesült Államok kijelentette a G7 csúcstalálkozón Japánban, hogy lehetővé teszi nyugati szövetségeseinek, hogy F-16-os vadászgépeket adjanak Ukrajnának.

A döntésről Joe Biden tájékoztatta a szövetségeseit a találkozón, és egyben azt is megígérte, hogy ki is képzik az ukrán pilótákat.

Ahhoz, hogy az F-16-ossal bíró nemzetek odaadhassák gépeiket Ukrajnának, vagyis reexportálhassák őket, jogilag az Egyesült Államok jóváhagyására volt szükség. Az Egyesült Államok viszont sokáig szkeptikus volt abban, hogy modern vadászgépekkel lássa el Ukrajnát, ehelyett inkább a szárazföldi katonai támogatásra összpontosított. Az ukránok régóta könyörögtek az F-16-osokért, most Volodimir Zelenszkij „történelmi döntésként” üdvözölte a lépést.

„Az elmúlt néhány hónapban mi, a szövetségeseink és partnereink valóban arra összpontosítottunk, hogy Ukrajnát ellássuk a fegyverrel és megfelelő kiképzéssel, amelyre szüksége van a támadó hadműveletek végrehajtásához idén tavasszal és nyáron. Amit ígértünk, azt teljesítettük” - mondta Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó Hirosimában.

Az ukrán védelmi minisztérium tanácsadója, Jurij Szak korábban elmondta, hogy az országnak 40-50 F-16-osra lenne szüksége. Zelenszkij két hete járja Európát, többek között az Egyesült Királyságban is járt, hogy lobbizzon a gépekért és az USA beleegyezéséért. A briteknek nincsenek ilyen vadászgépei, de többek között Belgiumnak, Dániának, Hollandiának, Norvégiának, Lengyelországnak és Romániának igen. (BBC)