Ukrajnának negyven-ötven F-16-os vadászgépre lenne szüksége

külföld
2023 május 16., 13:11

Az ukrán védelmi minisztérium tanácsadója, Jurij Szak számszerűsítette, hogy az országnak hány F-16-os vadászgépre lenne szüksége az oroszok elleni háborúban, a Politico cikke szerint negyven-ötven gépről beszélt. Szak szerint Zelenszkij ukrán elnök a közelgő G7-találkozón, valamint a júliusi NATO-gyűlésen is azért fog lobbizni, hogy országa modern vadászgépekhez jusson.

Zelenszkij hétfői londoni látogatásán is szóba kerültek a vadászgépek, Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője a találkozó után azt mondta, a brit kormány nem tervezi, hogy vadászgépeket küldjön Ukrajnának, de hadseregük alapkiképzést nyújt majd az ukrán pilótáknak, a kormány pedig más országok vezetésével dolgozik azon, hogy Ukrajna F-16-osokhoz juthasson. A briteknek nincsenek ilyen vadászgépei, de többek között Belgiumnak, Dániának, Hollandiának, Norvégiának, Lengyelországnak és Romániának igen.

Lengyelországtól és Szlovákiától már kaptak korábban tizennégy Mig-29-est, az ukránok viszont többször is kifejezték már, hogy F-16-osokra lenne szükségük. Korábban a lengyel miniszterelnök kockázatosnak tartotta, hogy F-16-osokat adjanak Ukrajnának.