Nagy-Britannia több száz rakétát és harci drónt küld Ukrajnának

külföld
2023 május 15., 16:01

A brit kormány több száz légvédelmi rakétát és fegyverekkel ellátott drónt küld Ukrajnának, erről állapodott meg Angliában Rishi Sunak brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A BBC cikke szerint ezzel Nagy-Britannia minden más nyugati országnál többet tesz azért, hogy az ukrán hadsereget segítse abban, hogy visszaverje az orosz csapatokat. A brit kormány a múlt héten azt is bejelentette, hogy Storm Shadow rakétákat küld majd Ukrajnának, amelyekkel Zelenszkij szerint sikeresen tudnak majd orosz logisztikai központokat, fegyver- és lőszerraktárakat és irányító központokat megsemmisíteni az elfoglalt területeken.

Zelenkszkij nyugat-európai körútja részeként érkezett a Londonhoz közeli Chequers-be Róma, Párizs és Berlin után. Az ukrán elnök két órát tárgyalt Rishi Sunakkal, ami után kijelentette, hogy Nagy-Britannia és Ukrajna igazi partnerek.

photo_camera Volodimir Zelenszkij és Rishi Sunak Fotó: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Az ukrán elnök arról is beszélt a brit kormányfővel, hogy az ukrán hadseregnek nagy szüksége lenne vadászrepülőkre. A tárgyalások után Zelenszkij azt mondta, hogy beszéltek a témáról, és mint mondta, "úgy látom, hogy nagyon hamarosan hallani fogunk véleményem szerint nagyon fontos döntésekről az ügyben, de még dolgoznunk kell kicsit az ügyön."

Sunak a maga részéről kitérő választ adott, mint mondta, nem egyszerű téma a vadászgépek kérdése, bár Nagy-Britannia kulcsszerepet játszhat olyan országok koalíciójában, amelyek segítséget nyújtanak Ukrajnának a kérdésben. A miniszterelnök szóvivője később azt mondta, hogy a brit kormány nem tervezi, hogy vadászgépeket küldjön Ukrajnának, de a nyáron a brit hadsereg alapkiképzést fog nyújtani ukrán pilótáknak, a kormány pedig más országok vezetésével dolgozik azon, hogy Ukrajna F-16-os repülőkhöz juthasson.