Peking szerint „rendkívül abszurd, nyílt politikai provokáció”, hogy a német külügyminiszter diktátornak nevezte Hszi Csin-pinget

külföld
2023 szeptember 18., 17:15

A kínai külügyminisztérium politikai provokációnak nevezte a német külügyminiszter múlt heti interjúját, amiben Annalena Baerbock „diktátornak” nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt. Nem sokkal később az ügyben behívatták a pekingi minisztériumba Németország ottani nagykövetét.

Hszi Csin-ping (középen) a Kínai Kommunista Párt 20. Nemzeti Kongresszusán Pekingben 2022. október 16-án.
photo_camera Hszi Csin-ping (középen) a Kínai Kommunista Párt 20. Nemzeti Kongresszusán Pekingben 2022. október 16-án. Fotó: Li Xueren/Xinhua via AFP

Mao Ning szóvivő a sajtótájékoztatóján azt mondta: „Kína politikai méltóságát sértő és rendkívül abszurd, nyílt politikai provokáció” volt a német külügyminiszter nyilatkozata, Kína diplomáciai úton tiltakozott miatta.

A német külügyminiszter a múlt heti amerikai látogatásán a Fox Newsnak az orosz-ukrán háborúról azt mondta, hogy:

„Ha Putyin megnyerné a háborút, akkor annak milyen üzenete volna a világ többi diktátora, mint például Hszi Csin-ping kínai elnök számára? Ezért kell Ukrajnának megnyernie a háborút!”

link Forrás

Bár Kína Németország első számú kereskedelmi partnerének számít, Németország júliusban olyan törvényt fogadott el, ami a német stratégiai érdekek védelmében csökkenteni akarja a függést a kapcsolattól. Baerbock pártja, a kormánykoalíciós tag Zöldek még a törvényben foglaltnál is keményebben lépett volna fel a kérdésben Kína ellen. (MTI)