Van olyan pedagógus, akinek bruttó 21 forinttal nőtt a fizetése a státusztörvény alapján

oktatás
2023 szeptember 18., 04:50

„Egészen elképesztő kinevezésmódosításokat kapunk, miközben dübörög a kormánypropaganda a millióhoz közelítő bérekről meg arról, hogy Maruzsa Zoltán szerint indulhat a béralku. A legalacsonyabb gyakornoki 400 ezer forint utáni kategóriában, a Pedagógus I.-ben lévő tanár 410-460 ezer forint körüli összegekről kap »ajánlatot« és annyi. Semmiféle előmenetel és a majdani léptetés reménye se” – olvasható a a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által működtetett Ne Dolgozz Ingyen oldalon.

A Népszava azt írja, van olyan pedagógus, akinek az ágazati szakmai, gyógypedagógiai pótlékkal együtt bruttó 21 forinttal fog emelkedni a fizetése 409 979 forintról kereken 410 000 forintra.

A PDSZ szerint a tanároknak figyelniük kell arra, hogy ha kevesebb pénz szerepel a kinevezésen, mint ami jár, de már sebtében aláíratták velük a papírt, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag elfogadták az alacsonyabb összeget. Amennyiben viszont az így aláírt dokumentum jogellenes adatot tartalmaz, azt utólag meg lehet támadni.

A szakszervezet szerint a bosszútörvénynek nevezett, jelenleg hatályos státusztörvénnyel az a legnagyobb baj, hogy van. „Ebben nemcsak, hogy nincs érzékelhető, garantált béremelés, de semmiféle előmeneteli rendszer, életpálya sincs, viszont kiszolgáltatottságot és hatalmas munkaterhelést bőven fog okozni, ezért is hívjuk bosszútörvénynek”.