Cenzúrázták a kínai közösségi médiában két kínai sportoló fotóját, ami véletlenül a Tienanmen téri vérengzésre utalt

külföld
2023 október 04., 10:16

Fotó készült egy 100 méeteres gátfutáson két kínai sportolónőről, amint megölelték egymást, miután egyikőjük aranyérmet nyert. Az egyik sportoló a 6-os, a másik a 4-es rajtszámot viselte, az ölelés pillanatában készített fotón pedig rajtszámaik a 64-es számot alkotják, ami egy gyakori utalás a június 4-én történt Tienanmen téri vérengzésre.

photo_camera Fotó: JIANG HAN/Xinhua via AFP

Utóbbinak csak az említése is tabu Kínában, a hatóságok rendszeresen törölnek mindent, ami csak utalhat is rá. Pontos adatokat azóta sem lehet tudni, hogy hányan haltak meg aznap, de emberi jogi csoportok becslései az áldozatok száma több száz és több ezer között lehet.

Tavaly egy kínai influenszer több hónapra eltűnt, miután egyik videójában egy tank formájú tortát mutatott be, pont egy nappal a Tienanmen téri vérengzés évfordulója előtt.

A BBC szerint a kínai Weibón a felhasználók sorra gratuláltak az aranyérmes sportolónak, de a fotót tartalmazó posztokat az oldalon utólag cenzúrázták. Igaz, vannak kínai híroldalak, ahol még mindig látható a kép. (BBC)