Szlovákia magyar pénzügyminisztere megszorítási ajánlást hagy utódjára

külföld
2023 október 09., 07:11

A szlovákiai előrehozott választás után nagy valószínűséggel hamarosan véget ér a szakértői kormány megbízatása. A kormány két magyar nemzetiségű tagja, a miniszterelnök Ódor Lajos és a pénzügyminiszter Horváth Mihály a múlt héten bemutatta az új kormánynak szóló ajánlásait. (Van egy harmadik magyar is, Balík Péter beruházási miniszter.) Ezek jelentős és népszerűtlen kiigazításokat tartalmaznak.

A Napunk ebből az alkalomból szólaltatta meg Horváth Mihály pénzügyminisztert, aki elmondta: Szlovákia túlságosan eladósodott ország, a GDP 60 százaléka az államadóság mértéke. (Magyarországon 70 százalék fölött van). A pénzügyminisztérium csinált egy online költségvetési számológépet, ezzel akarták bemutatni az embereknek, hogy a döntéshozók milyen dilemmákkal szembesülnek. A számológép megmutatja, hogy az államadósság szinten tartásához kis kiigazítások nem elegendők.

Horváth Mihály pénzügyminiszter és a szlovák szakértői kabinet - a pénzügyminiszter balról az ötödik
photo_camera Horváth Mihály pénzügyminiszter és a szlovák szakértői kabinet - a pénzügyminiszter balról az ötödik Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Horváth a szakértői pénzügyminiszteri poszt elvállalása előtt a Szlovák Nemzeti Bank vezető közgazdásza volt. A mostanim munkájában a legnehezebb a kormány korlátozott mandátuma és a rendelkezésre álló alig pár hónapnyi idő rövidsége volt. A nemzeti banki munkájához képest kevésbé érezte hatékonynak a szakértői kormányzati működést. Nem meglepő, de ezek után nem jött meg a kedve a politizáláshoz, megbízatása lejártával visszamegy a nemzeti bankban lévő irodájába. Jelenleg fizetés nélküli szabadságon van.

Horváth magyar nemzetisége nem nagyon volt téma kinevezése után sem a szlovákiai politikában. Amúgy abszolút magyar környezetből származik, Dunaszerhelyen nőtt föl, magyar iskolákba járt.