Az összeszerelő üzem modellje idejétmúlt – mondta Szlovákia magyar nemzetiségű pénzügyminisztere

külföld
2023 június 14., 10:50

„A tátrai tigris kifulladt” - mondta a Portfóliónak Horváth Mihály, Szlovákia magyar nemzetiségű pénzügyminisztere. A gazdaság átfogó szerkezeti átalakítása nem történt meg az elmúlt tíz évben, az összeszerelő-műhely modellje már idejétmúlt - utalt a szlovák autóipari cégek (Volkswagen, PSA Peugeot Citroën, KIA Motors, Jaguar Land Rover) nagy súlyára.

„Régen Szlovákia felzárkózása arra épült, hogy van olcsó munkaerő, és a külföldi beruházások tolták az ország a szekerét - mondta. - Csakhogy míg a munkaerő korábban bőségesen rendelkezésre állt, most inkább munkaerőhiány van.”

Szerkezetet váltani nem egyszerű, Horváth szerint ők ezt tudják nyújtani a külföldi befektetőknek. Hiába akarna Szlovákiába települni egy kutatási-fejlesztési központ, az ország nem tud biztosítani kétszáz, szükséges profilú, magasan képzett mérnököt.

Horváth Mihály pénzügyminiszter és a szlovák szakértői kabinet - a pénzügyminiszter balról az ötödik
photo_camera Horváth Mihály pénzügyminiszter és a szlovák szakértői kabinet - a pénzügyminiszter balról az ötödik Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Horváth Mihályt megkérdezték arról is, hogy az euróbevezetésnek köze lehetett-e Szlovákia lelassulásához. A pénzügyminiszter szerint megérte bevezetni az eurót, válsághelyzetben már többször védelmet nyújtott, a lemaradáshoz pedig egyáltalán nincs köze. „Egy kis, nyitott gazdaság számára egyre nehezebb saját monetáris politikán keresztül teljesíteni az inflációs célokat” - mondta.

Horváth elmondta, nem azért lett a szakértői kormány tagja, mert magyar, ez a kérdés egyáltalán nem került elő a kinevezése óta sem. Ezt nagy előrelépésnek tartja a 15-20 évvel ezelőtti állapotokhoz képest.

Szlovákiát szakértői kormány vezeti, a miniszterelnök a szintén magyar nemzetiségű Ódor Lajos. Ódor a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, Horváth a főközgazdásza volt. Ódor kormánya 2023. szeptember 30-i választások után felálló kormány megalapításáig vezeti az országot. Horváth a jelenleg fizetetlen szabadságon van, a mandátuma lejárta után automatikusan visszakerül a szlovák jegybankba.