Egyre csökken a budapestiek lélekszáma, ezért 11-gyel kevesebb képviselőnek jut hely a 2024-es választások után

belföld
2023 október 17., 05:42

Budapest több kerületében át kell rajzolni az egyéni választókerületeket a jövő júniusi önkormányzati választás előtt, mivel a lakosságszám csökkenése miatt kevesebb képviselői mandátumot osztanak ki – derült ki a Telex birtokába került dokumentumból, amit múlt pénteken kaptak meg a kerületi jegyzők.

A Belügyminisztérium ekkor küldte el a Nemzeti Választási Irodának (NVI) a szeptember elsejei lakosságszámadatokat. Ezeket az NVI közleménye szerint továbbították a helyi és területi választási irodák vezetőinek, azaz a jegyzőknek, akiknek október végéig kell hivatalosan meghatározniuk a 2024-es önkormányzati választás után felálló képviselő-testületek létszámát.

A Telex által ismertetett-elemzett papírok szerint öt fővárosi kerületben történt változás 2019-hez képest, ezért Budapesten összességében 11-gyel kevesebb képviselő dolgozhat jövő év októberétől.

A Belügyminisztérium adataiból kiderül: idén szeptemberben 63 ezerrel kevesebben élnek Budapesten, mint 2019 januárjában. Újpesten (IV. kerület) és Csepelen (XXI. kerület) a legnagyobb a csökkenés, miközben egyedül Budafok-Budatétény (XXII. kerület) lakossága nőtt.

photo_camera Horváth Csaba XIV. kerületi polgármester Fotó: Németh Dániel/444

A törvény szerint a 10 ezernél nagyobb lakosú településeken és a fővárosi kerületekben egyéni választókerületben vagy kompenzációs listán juthat mandátumhoz egy képviselő:

  • 25 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátumról;
  • 50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátumról;
  • 75 ezer lakosig 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás mandátumról;
  • 100 ezer lakosig 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás mandátumról dönthetnek a választók.

A 100 ezernél nagyobb településeken vagy kerületekben minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben és minden további 25 ezer lakos után eggyel a kompenzációs listán választott képviselők száma.

A Telex szerint sok múlhat a lakosságszám-csökkenés miatti változásokon az I. és az V. kerületben, míg a XV. kerületben három, a XI.-ben és a XIV.-ben egy-egy képviselővel kevesebb mehet a testületekbe.

A nehezen formálódó ellenzéki tárgyalásokat nem segítheti, hogy kevesebb képviselőjelölti helyet kell szétosztaniuk egymás között a pártoknak, míg a választókerületek átrajzolása megnehezíti az előzetes becsléseket, vonja le a következtetést a lap.