Határozatlan idejű demonstrációt hirdetett Iványi Gábor

belföld
2023 október 17., 19:55

Határozatlan idejű demonstrációt indított a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület október 17-én 17 órakor - jelentette be a Facebook-on az Iványi Gábor vezette egyház.

A bejegyzés szerint a magyar állam eddig nagyságrendben 700 millió forint normatív támogatást, és 71 millió forint 1 százalékos felajánlást vont el az egyháztól, "ezzel végveszélybe sodorva 20000 kiszolgáltatott, kihívásokkal és mélyszegénységben élő gyermek és felnőtt ellátását, étkeztetését, oktatását országszerte. Gyermekek ezrei kerülhetnek ki az oktatási rendszerből, hajléktalanok százait sodorhatnak szó szerint életveszélybe, kistelepülések önkormányzatai juthatnak csődbe, ha át kell vállalniuk a közétkeztetési szolgáltatásainkat, 500 főiskolai hallgató tanulmányainak folytatása, és ezer dolgozó megélhetése is kérdésessé vált. Eddigi kéréseink egy valódi, megoldást kereső tárgyalásra kudarcot vallottak."

A MET múlt pénteken fizetési felszólítást kapott: 63 intézményben kapcsolhatják ki a gáz- és áramellátást, ha nem rendezik a tartozásokat, amelyek Iványiék szerint az elvonások miatt halmozódtak föl. "Úgy éreztük, hogy már nincs más választásunk, a tiltakozásunkat más formában is ki kell fejeznünk, így a mai naptól határozatlan idejű demonstrációt indítunk az ellátottjaink, dolgozóink, intézményeink megvédéséért." - olvasható a MET bejegyzésében. A tüntetéssel azt követelik, hogy

  1. A magyar állam rendezze a MET bevett egyházi státuszát.
  2. A magyar állam visszamenőleg is (2016-ig) rendezze a szerződéssel átvett intézményeik alapnormatívájának és kiegészítő támogatásának kifizetését.
  3. A magyar állam fizesse ki a folyamatosan működtetett oktatási, szociális és egészségügyi tevékenységek ellenszolgáltatását.
  4. A magyar állam kössön megállapodást a MET-tel az államtól átvállalt feladatok működtetésére.
  5. A megállapodás megszületéséig a magyar állam függessze fel a NAV normatív elvonásait és az MVM szolgáltatás-beszüntetési fenyegetését.
  6. Mind a bérben, mind a szolgáltatók felé való tartozások rendezése érdekében folytassanak megegyezésre törekvő tárgyalásokat az egyházzal.
photo_camera Iványi Gábor a MET Dankó utcai székháza előtt 2022 februárjában. Fotó: Kiss Bence/444

A demonstráció részeként minden nap 17 és 18 óra között ismert közéleti személyiségek, művészek is felszólalnak és fellépnek majd itt a Dankó utcában, a 11-es szám előtt. A demonstrációt határozatlan időre hirdették meg, egyelőre október 31-ig kaptunk engedélyt, "de ezt bármikor meghosszabbítjuk, amíg a vészhelyzet el nem hárul."

"Minden rendelkezésre álló eszközzel az utolsó pillanatig küzdeni fogunk az ellátottjainkért, az intézményeinkért. A támogatásuk óriási jelentőségű, megerősít minket, hogy nem adhatjuk fel, és el kell érnünk a célunkat: folytatni szeretnénk a segítő munkát!" - írja az Iványi Gábor vezette egyház.