Egy napra beszüntetik a nők a munkát Izlandon, hogy a bérszakadék ellen tiltakozzanak

külföld
2023 október 23., 06:37

Több tízezer nő és nembináris ember készül munkabeszüntetésre kedden Izlandon, hogy ezzel tiltakozzanak a nemek közötti bérszakadék és a nemi alapú erőszak ellen. A sztrájkban Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök is részt vesz.

A sztrájk szervezői arra számítanak, hogy a tiltakozásban a legkülönbözőbb foglalkozásokat űző nők vesznek majd részt beleértve a halászatban dolgozó nőket, ápolónőket, tanárokat. A szervezők arra szólították fel országszerte a nőket, hogy a fizetett és nem fizetett munkával is hagyjanak fel, így például a házimunkával.

A mostani tiltakozás lesz az első egész napos női sztrájk 1975 óta, amikor az izlandi nők 90 százaléka megtagadta a munkát, ami komoly változásokat hozott az országban: lett például női elnökük.

Izlandon a nők mintegy 21 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, és a nők több mint 40 százaléka tapasztal élete során nemi erőszakot. Emellett a sztrájkszervezők szerint a hagyományosan nőkhöz köthető munkák, mint például a takarítás és a gondozás, továbbra is alulértékelt és alulfizetett. A szervezők szerint Izlandot tévesen titulálják sokan az egyenlőség fellegvárának, ezért a tiltakozásnak is az lesz a szlogenje, hogy „Ezt nevezed te egyenlőnek?” (Guardian)

A 444 hasonló témában indított Tyúkól címmel podcastot nőkről, nőknek.