Nem őslakos a leghíresebb kanadai őslakos

külföld
2023 október 31., 12:27
  • Hatvan éven át volt a kanadai indiánok/őslakosok legismertebb képviselője, szószólója, hőse Buffy Sainte-Marie énekesnő és aktivista, akiről 2023 októberében kiderült, hogy egyáltalán nem az, akinek tűnt és akinek mondta magát.
  • A 82 éves, kvázi nemzeti kincsként kezelt Sainte-Marie kanadaiak generációit csapta be – fehéreket és őslakosokat egyaránt.
  • Viszont úgy tűnik, törzstársait zavarja ez a legkevésbé.

A különös nevű Buffy Sainte-Marie az 1960-as évek elején Észak-Amerikán átsöprő folkhullámmal lett ismert. A kontinens népzenei hagyományaiból merítő előadók többnyire fehér fiatalemberek voltak a Byrds együttestől Bob Dylanig, az 1942-es születésű kanadai nő viszont igazi kuriózumnak számított. Bár az ő zenéje is hasonlóan folkos volt volt, dalszövegei közül több is népe, a kontinens évszázadok óta szenvedő indiánjai életével, bajaival foglalkozott.

Sainte-Marie mind előadóként, mint dalszerzőként a legszűkebb folk-elitbe tartozott, szerzeményeit rendszeresen játszották más zenészek is. Az énekesnő élettörténete is lebilincselő volt: azt állította, 1941-ben született, a piapot törzs (ahogy Kanadában nevezik: a Piapot Első Nemzet) egyik rezervátumán. Kisgyerekként azonban elvették őt biológiai szüleitől, és odaadták egy fehér bőrű amerikai családnak, akik végül felnevelték.

Buffy Sainte-Marie és két kanadai rendőr
photo_camera Buffy Sainte-Marie és két kanadai rendőr Fotó: Chris Bolin/REUTERS

A történet teljesen hihető volt, mivel Kanadában a 20. század közepén bevett gyakorlat volt mondvacsinált indokokkal elvenni az indián szülők gyerekeit, akik szerencsés esetben egy fehér családnál nőhettek fel, de sokan kerültek hosszú évekre árvaházakba. Az sem szúrt szemet senkinek, hogy Sainte-Marie azt állította, a születésével kapcsolatos dokumentumok megsemmisültek egy kórháztűzben, ezért ő még abban sem lehet biztos, hogy tényleg 1941-ben született.

A következő évtizedeken Sainte-Marie a magánéletben nem volt szerencsés, kifogott például egy bántalmazó férjet, karrierje viszont töretlenül ívelt felfelé. A vad 1960-as évek után egyre szélesebb körben lett népszerű, és az olyan szakmai elismerések is utolérték, mint a legjobb eredeti dalnak járó Oscar-díj 1983-ban. Hat évtizedes karrier után, 2023 augusztusában jelentette be, hogy egészségügyi okokból visszavonul a zenéléstől.

Sainte-Marie azonban nem csak zenészként volt sikeres, hanem a kanadai őslakosok leghíresebb képviselőjeként is. A piapot törzs/nemzet már az 1960-as években, egyfajta hazatérési ceremónia keretében „visszafogadta”, ő pedig azóta nemcsak dalaiban, hanem minden megszólalásában is igyekezett azon őslakosok érdekeit védeni, akik egészen a közelmúltig másodrendű állampolgárok lehettek csak a tőlük elhódított földön alapított országban.

A kamu és a tények

Sainte-Marie a karrierje legelején nem mindig ugyanazt mondta származásáról, de miután elkezdett ragaszkodni a fent vázolt verzióhoz, senki sem foglalkozott élettörténete részleteivel – legalábbis nyilvánosan. Egészen 2023 októberének végéig, amikor a kanadai közmédia, a CBC oknyomozói alapos cikkben, dokumentumokkal alátámasztva mutatták be, hogy Buffy Saint-Marie nem az, akinek évtizedeken át mindenki hitte, és egy csepp indián vér sincs benne.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.