Meghalt az indián aktivista, akitől 50 év után kértek bocsánatot az Oscar-gála szervezői

FILM
2022 október 03., 16:36
comments 3

Életének 75. évében elhunyt Sacheen Littlefeather színésznő és amerikai őslakos aktivista, akit leginkább onnan ismerhetnek szerte a világon, hogy ő volt az Oscar-gálák egyik első botrányának főszereplője. Littlefeather-ről augusztusban írtunk, amikor is több mint 50 év után bocsánatot kértek tőle az amerikai filmakadémia, amiért Hollywood krémje kifütyülte és szidalmazta és kis híján meg is verte az akkor 26 éves apacs színésznőt.

Littlefeather azzal is történelmet írt, hogy ő volt az első színes bőrű nő, aki politikai állásfoglalásra használta az Oscar-gála nyújtotta nyilvánosságot. 1973-ban Marlon Brando kapta a legjobb színésznek járó Oscart a Keresztapában nyújtott alakításáért. A színpadra viszont nem Brando, hanem Littlefearther lépett díszes indián ruhában. Egy levelet tartott a kezében, és azt mondta, Brando sajnos azt üzeni vele, hogy nem tudja átvenni a díjat, így tiltakozik ugyanis az ellen, ahogyan Hollywood az amerikai őslakosokat ábrázolja.

photo_camera Littlefeather az Oscar-gálán, mögötte a díjat átadó, zavarban lévő Roger Moore és Liv Ulmann.

Ezután lekísérték a színpadról, miközben a jelenlévő színészek, rendezők és egyéb hírességek kifütyülték. A western filmszerepeiről ismert John Wayne-t állítólag a biztonságiaknak kellett visszafognia attól, hogy megüsse a fiatal nőt. Később Littlefeathert mindenfélével megvádolták, onnantól kezdve, hogy nem is indián, csak a filmes karrierjét akarta előremozdítani, odáig, hogy Brando szeretője. Brando tiltakozásának és Littlefeather akciójának hátteréről itt írtunk bővebben.

link Forrás

Littlefeather színészi karrierje meg is feneklett az eset után, a kisebbségek és az őslakosok jogaiért viszont élete végéig kiállt. Mellrákban hunyt el észak-kaliforniai otthonában, a szerettei körében. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.