1634 külföldi embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből október közepéig, mert nem nagyon fértek el

belföld
2023 november 04., 09:26

Az Országos Rendőr-főkapitányság rendelkezésére álló adatok szerint a büntetés-végrehajtás „2023. október 12-ig összesen 1634 elítélt szabadságvesztés végrehajtásának félbeszakítására és büntetés-végrehajtási intézetből történő elbocsátására intézkedett, összesen 30 bv-intézetből, amelyből 53 elítéltnek időközben a szabadságvesztés időtartama – ezzel párhuzamosan a reintegrációs őrizete – lejárt” – szó szerint ez áll Rétvári Bence államtitkár válaszában, amelyet a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésére adott, és amelyet az Economx szúrt ki.

A kacifántos hivatalnoknyelven megfogalmazott állítás tartalma nagyjából így is érthető, emellett ráadásul kiderült még, hogy összesen nyolc „reintegrációs őrizetbe” helyezett embercsempészt fogtak el és vittek vissza a börtönbe, de közülük mindössze kettő esetében derült ki, hogy újra embercsempészetben vett részt.

Az idén tavasszal megindított program lényege, hogy ún. reintegrációs őrizetet rendelnek azon magyar börtönben ülő embercsempészekkel szemben, akik esetében az embercsempészet miatti büntetés mellett a kiutasítást is elrendelte a bíróság. Tehát olyan nem magyar állampolgárokról van szó, akik esetében nincs kizáró okként megjelölve más elkövetett bűncselekmény miatti büntetés. Nekik 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarországot.

Rétvári Bence a „reintegrációs gyakorlat” kiterjesztését azzal magyarázta, hogy a külföldi rabok fogva tartása jelentős költségekkel jár, tekintettel arra, hogy a magyar nyelvet nem beszélik, valamint a különböző kultúrák miatt az elhelyezésükről és az étkezésükről is másképp kell gondoskodni. A magyar börtönök nem arra épültek, és nem is azt a célt szolgálják, hogy ilyen multikulturális közeg őrzését biztosítsák – tette hozzá a politikus.

A válaszból kiderül továbbá, hogy a hazai börtönök az elfogott több mint kétezer embercsempész miatt túl zsúfolttá váltak, hiszen arányuk jóval 10 százalék fölé nőtt, így körülbelül minden nyolcadik rab embercsempész volt, még most is a fogvatartottak 8,5 százaléka embercsempész.