Iránhoz köthető létesítményekre csapott le Szíriában az amerikai légierő

külföld
2023 november 13., 14:10

Három héten belül harmadszorra támadott szíriai helyszíneket az Egyesült Államok vasárnap. A csapásokat maga Joe Biden amerikai elnök rendelte el két, Iránhoz köthető kelet-szíriai objektum ellen – a Pentagon szerint válaszul a Szíriában és Irakban állomásozó amerikai csapatok elleni támadássorozatra, közölte a Deutsche Welle.

photo_camera Joe Biden amerikai elnök Fotó: MARK MAKELA/Getty Images via AFP

„Az amerikai katonai erők ma precíziós csapásokat hajtottak végre az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) és az Iránhoz kötődő csoportok által használt kelet-szíriai létesítményekre, válaszul az amerikai személyzet ellen Irakban és Szíriában elkövetett folyamatos támadásokra. Ezeknek a támadásoknak véget kell vetni, és ha nem állnak le, akkor nem fogunk habozni, hogy megtegyük, ami szükséges” – közölte Lloyd Austin védelmi miniszter.

A csapásokkal egy Abu Kamalban található kiképző létesítményt és egy majadeeni menedékházat támadtak.

A csapások azóta ilyen gyakoriak, hogy kitört a gázai-izraeli háború. Múlt hét szerdán egy Iránhoz kötődő fegyverraktárt, október végén pedig két Iránhoz köthető szervezet objektumát támadták az amerikaiak.

Irakban mintegy 2500, Szíriában pedig nagyjából 900 amerikai katona állomásozik, hivatalos indoklás szerint azért, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam csoport újbóli megerősödését.