Amerikai vadászrepülők csaptak le fegyver- és lőszerraktárakra Szíriában

háború
2023 október 27., 06:18

Joe Biden csapásokat rendelt el az iráni Forradalmi Gárda és milíciáinak létesítményeire Szíriában, közölte a Pentagon. Hozzátették, hogy az Egyesült Államok további intézkedéseket hozhat, ha az iráni hátterű csoportok támadásai folytatódnak.

photo_camera F-16 vadászrepülőgép Fotó: CHRIS JUNG/NurPhoto via AFP

A két amerikai vadászrepülőgép támadása fegyver- és lőszerraktárakat ért. „Ezek a precíziós önvédelmi csapások válaszul szolgálnak az Irán által támogatott milíciacsoportok által Irakban és Szíriában, az amerikai személyzet ellen elkövetett, október 17-e óta tartó folyamatos és többnyire sikertelen támadások sorozatára” - indokolta a csapásokat Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

A célba vett, Irán által támogatott erők az elmúlt héten legalább 19 alkalommal támadtak amerikai csapatokat Irakban és Szíriában. A Hamász, az Iszlám Dzsihád, valamint a libanoni Hezbollah terrorista csoportok iráni támogatással működnek.

A két F-16 csapásai hajnali fél öt körül történtek egy Irakkal határos város, Abu Kamal közelében. Az Egyesült Államok amerikai védelmi források szerint nem hangolta össze a támadást Izraellel.

„Azt akarjuk, hogy Irán nagyon konkrét lépéseket tegyen, és utasítsa milíciáit, megbízottjait, hogy vonuljanak vissza” - mondta egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő.

Az Egyesült Államok az elmúlt három hétben hadihajókat és vadászgépeket vezényelt a térségbe. Csütörtökön a Pentagon közölte, hogy mintegy 900 amerikai katona érkezett és tart a Közel-Keletre. (Reuters)