Orbán megint leszúrta a szlovákiai magyar politikusokat

belföld
2023 november 21., 07:49

Pénteken tartották a Magyar Állandó Értekezlet XXI. ülését. A Napunk információi szerint zárt ajtók mögött komoly dorgálásban részesült az őszi szlovákiai választáson a parlamenten kívül rekedt magyar Szövetség.

Előbb Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártjának elnöke szólalt fel, a választási kudarcért a liberális médiát és a közvélemény-kutatókat okolta. Ekkor jött Orbán, aki fagyosan reagált, a Szövetség csalódást keltő eredményéért annak politikusait okolta, akik szerinte nem dolgoztak eleget.

A plenáris ülésen Orbán nem fogalmazott ennyire keményen. A szlovákiai választások szerinte felidéztek egy régi dilemmát arról, hogy van-e jövője az etnikai alapú politizálásnak a romló demográfiai mutatók mellett. Szerinte amíg van etnikai alap, addig jövője is van, hogy legyen etnikai alap, az pedig közös felelősség. Azt ígérte, a magyar kormány átgondolja, hogyan tud segíteni a szlovákiai magyarságnak.

Semjén Zsolt és Potápi Árpád között Orbán Viktor a pénteki Máérten
photo_camera Semjén Zsolt és Potápi Árpád között Orbán Viktor a pénteki Máérten Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Budapest félszívvel támogatta a Szövetséget azok után, hogy Orbán Viktor a nyári tusványosi beszédében egyszer már megfeddte a szlovákiai magyar kisebbséget, amiért nem képesek megszervezni magukat úgy, hogy parlamenti képviseletük legyen. Ennek megfelelő volt az őszi választási kampányban a magyar kormány hozzáállása. Szijjártó az utolsó napokban ugyan akkorát kampányolt, hogy megint bekérették a szlovák külügyminisztériumba a pozsonyi magyar nagykövetet, de Orbán látványosan került mindenféle megnyilvánulást a Szövetség mellett.